Tăriceanu: Democraţia din România, ca cea din Rusia. Serviciile şi procuratura lucrează mână-n mână
alte articole
Democraţia din România este ca cea din Rusia unde serviciile secrete puternice "dau tonul" şi lucrează mână-n mână cu procuratura, fapt ce nu are nimic de-a face cu statul de drept, acuză şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
"Statul de drept nu înseamnă statul bazat pe instituţii de forţă, statul de drept este acolo unde există instituţii puternice, capabile să apere drepturile şi libertăţile individului, ale cetăţeanului. Asta înseamnă statul de drept, nu un stat de drept care permite abuzuri, excese şi încălcări ale drepturilor şi libertăţilor. Aşa este construită lumea democratică şi Uniunea Europeană.
La noi este un gen de democraţie originală, care se apropie de democraţia din Rusia, adică, democraţia din Rusia este construită pe modelul servicii secrete puternice care dau tonul, procuratura care lucrează mână-n mână cu serviciile şi acesta este modelul pe care îl copiem în România. Acesta nu este stat de drept. N-are nimic de-a face cu statul de drept", a declarat Tăriceanu.
Şeful Senatului - dat exemplu negativ în ultimul raport MCV pentru că le-a cerut demisia şefei DNA şi ÎCCJ - susţine că el este "unul dintre cei care spun că da, corupţia este o plagă, este o ameninţare, este o nevoie uriaşă de a combate corupţia şi am salutat tot ceea ce înseamnă succese în acest demers, dar acest demers nu poate să fie acceptat atunci când este însoţit de încălcarea drepturilor şi libertăţilor".
Pentru a-şi argumenta poziţia, Tăriceanu a amintit de decizia CCR privind interceptările, care a spart "Binomul" SRI-DNA. "Curtea Constituţională a fost nevoită să intervină şi să pună lucrurile în ordine, pentru că în România ceea ce s-a întâmplat a fost o deraiere de la normele de drept constituţional prin care serviciile secrete au fost transformate în instrumente de anchetă penală."
"Ancheta penală în statul de drept este făcută de organele judiciare, iar serviciile secrete nu fac parte din aceste structuri. Acestea sunt lucrurile pe care vreau să vi le spun că reprezintă punctul nostru de vedere şi regret că PNL-ul care ar fi trebuit să susţină aceste valori şi aceste principii este absent în acesta dezbatere, probabil pentru că primeşte comenzile din altă parte.
Şi e regretabil pentru un partid, care este probabil cel mai vechi partid din Europa Răsăriteană, să se comporte în acest fel. Nu-mi rămâne decât prin glasul meu, prin vocea colegilor mei, să încercăm să explicăm oamenilor cum trebuie să arate o ţară în care fiecare trebuie să ne simţim cu adevărat liberi", a mai precizat Tăriceanu.