ALDE se delimitează de Cristiana Anghel. "A relativizat caracterul criminal al Mişcării Legionare"

ALDE s-a delimitat de Cristiana Anghel după ce senatoarea i-a luat apărarea Oanei Stănciulescu, jurnalistă criticată pentru aşa-zisele sale simpatii legionare.
Cristiana Anghel
Cristiana Anghel (Epoch Times România)

Jurnalista Oana Stănciulescu - propusă de PNL pentru un loc în Consiliul de Administraţie al TVR - a fost pusă la zid şi catalogată drept "neolegionară" de o serie de persoane, pe motiv ca şi-a manifestat aprecierea pentru personalităţi precum Vintilă Horia şi Radu Gyr, fapt ce a stârnit discuţii contradictorii în plenul Parlamentului, înaintea votului pentru validarea noului Consiliu.

Printre cei care i-au luat apărarea Oanei Stănciulescu s-a numărat şi senatoarea ALDE Cristiana Anghel care a subliniat că jurnalista nu poate fi acuzată de antisemitism.

"Mişcarea legionară românească, împreună cu cea din Bulgaria, sunt singurele mişcări care nu au fost condamnate la Nürnberg, pentru crime de război. Nu se poate să ne îngropăm toată cultura românească din perioada respectivă, doar pentru faptul că unii, la un moment dat (...)

Eu nu discut despre oamenii respectivi. Eu nu discut despre Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, eu nu discut din punct de vedere politic. Eu pun problema pentru ceea ce reprezintă ei pentru acest neam şi pentru lucrul acesta nu avem voie să dăm uitării", a declarat Cristiana Anghel, citată de Mediafax.

După aceste declaraţii, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin a remis un comunicat de presă prin care s-a delimitat ferm de poziţia senatoarei.

"În şedinţa plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor de astăzi (marţi - n.r.), doamna senator Cristiana Anghel a susţinut un punct de vedere prin care a relativizat caracterul criminal al Mişcării Legionare, aderând în acelaşi timp la opiniile cu privire la memoria Holocaustului formulate de unul dintre candidaţii propuşi de noul PNL pentru consiliul de administraţie al TVR.

Fidelă rădăcinilor şi convingerilor sale liberale, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor se delimitează ferm, aşa cum obişnuia să o facă şi vechiul PNL în anii interbelici, de orice manifestare publică de factură extremistă şi cu implicaţii antisemite. Considerăm intervenţia doamnei senator Anghel ca fiind inacceptabilă şi hotărât incompatibilă cu spiritul liberal, cu valorile democratice şi cu politica memoriei pe care ALDE le apără cu determinare şi consecvenţă", a subliniat partidul lui Tăriceanu.

Deşi admite că Oana Stănciulescu este "un ziarist cu o solidă experienţă profesională", ALDE atrage atenţia că jurnalista "s-a făcut în ultima vreme purtătorul de cuvânt al unei viziuni despre memoria colectivă ce poate fi formulată legitim în dezbaterile de idei din presă, dar nu trebuie să ajungă să influenţeze în vreun fel politicile publice ale televiziunii naţionale."

"În această viziune, memoria Holocaustului este disimulată şi oarecum obliterată de memoria victimelor comunismului. Doar ultima formă a memoriei ar fi, pentru generaţiile de astăzi, atât formativă, cât şi cu adevărat naţională. Numai că cele două memorii nu suportă o ierarhizare şi nici măcar nu pot fi privite ca fiind concurente. Ele locuiesc pur si simplu în provincii etice diferite. O societate de oameni liberi poate utiliza ca o resursă culturală şi intelectuală opera personalităţilor care, în anii 1920, 1930 şi 1940, au aderat prin discurs şi, uneori, chiar prin acţiune la Mişcarea Legionară ori la alte curente reacţionare, fasciste şi antisemite.

Aceste personalităţi, dintre care cele mai multe nu s-au dezis ulterior de credinţele şi de faptele lor, nu pot fi însă propuse drept repere morale şi icoane ale spiritului naţional în condiţiile democratice de astăzi. Pentru societatea românească, Holocaustul nu este un accident nesemnificativ, topit în zorii dramei comunismului, ci o rană morală de nevindecată. Cu acest titlu, o memorie dureroasă. Prin propunerea făcută, ca şi prin modul în care a susţinut-o în plen, noul PNL se dovedeşte a fi un partid conservator, naţionalist, reacţionar chiar, în orice caz binevoitor faţă de cei pentru care memoria Mişcării Legionare şi a personalităţilor de extremă dreapta rămâne o sursă de inspiraţie pentru politica şi cultura zilelor noastre", a transmis ALDE.

Amintim că Oana Stănciulescu a fost catalogată drept "neolegionară" pentru că şi-a manifestat aprecierea pentru personalităţi precum Vintilă Horia sau Radu Gyr, dar şi pentru poziţiile sale critice la adresa controversatei Legi 217 de un grup de oameni de cultură şi cadre universitare care au cerut conducerii PNL, în cadrul unei scrisori deschise, să renunţe la nominalizarea jurnalistei în Consiliul de Administraţie al TVR.

În replică, zeci de personalităţi publice - jurnalişti, publicişti, scriitori şi artişti - şi-au exprimat şi ei, tot printr-o scrisoare deschisă adresată celor doi copreşedinţi PNL, nemulţumirea faţă de contestatarii Oanei Stănciulescu, pe care îi acuză că au pus-o la zid într-un mod total nedrept pe jurnalistă, pe motiv că a îndrăznit să omagieze memoria martirilor din închisorile comuniste, eroii poporului român care şi-au dat viaţa opunându-se "regimului criminal" instaurat cu forţa de Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne