Reînvestirea şefei DNA stârneşte controverse. Judecător CSM: Anunţul intempestiv făcut de Prună este unul nefericit

Dacă în cazul funcţiei de Procuror General, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat criterii clare de selecţie, acelaşi lucru trebuia să se întâmple şi în cazul DNA, a atras atenţia judecătorul Horaţius Dumbravă.
Horatius Dumbrava (ebihoreanul.ro)
Andrei Pricopie
26.02.2016

Judecătorul Horaţius Dumbravă, unul dintre cei mai vocali membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, s-a declarat nemulţumit de faptul că noul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat că va propune reînvestirea procurorului şef Laura Codruţa Kovesi exact în timpul prezentării bilanţului DNA.

"Anunţul intempestiv făcut de ministrul Justiţiei, ieri, la bilanţul DNA, privind propunerea domniei sale de a prelungi mandatul doamnei Laura Codruţa Kovesi îl consider unul nefericit, nelalocul lui, pentru că inclusiv Comisia Europeană cere criterii de transparenţă şi un proces transparent privind nominalizările în funcţiile de la Ministerul Public, cât şi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu o suspectez pe doamna ministru de rea-credinţă, dar nu era locul să facă un asemenea anunţ.

"Dacă în cazul funcţiei de procuror general al României a anunţat criterii clare de parcurs privind nominalizarea, acelaşi lucru trebuia să se întâmple şi în cazul DNA şi la celelalte funcţii. Este anormal să vii să anunţi intempestiv, pentru bunele rezultate ale DNA — pe care nimeni nu le pune la îndoială — o nouă nominalizare a doamnei Kovesi la conducerea DNA", a declarat, vineri, Horaţius Dumbravă, pentru Agerpres.

În opinia judecătorului CSM, prin anunţul respectiv, ministrul Justiţiei i-a făcut "un mare rău" inclusiv şefei DNA pentru că a pus-o într-o situaţie dificilă, "ca şi cum nu ar mai exista şi alţi magistraţi care să participe la o competiţie onestă şi cinstită".

"Cred că poate reveni doamna ministru asupra declaraţiei — şi am această propunere către doamna ministru de a reveni asupra acestei propuneri intempestive — măcar pentru a păstra aparenţele, o procedură similară celei pentru procurorul general", a adăugat Horaţius Dumbravă.

Judecătorul a mai atras atenţia că sunt o serie de întrebări care trebuie puse viitorului şef al DNA, cum ar fi restituirile la procuror a numeroase dosare, achitările, cauzele care au dus la achitări în multe dosare, chiar dacă acest procent a scăzut faţă de anul 2014, dar şi scăderea cu 200 a numărului de condamnări faţă de anul 2014.

Deşi admite că rezultatele instituţiei sunt foarte bune, Dumbravă susţine că sunt întrebări care trebuie puse candidaţilor pentru conducerea DNA şi că şi alţi procurori trebuie să aibă şansa de a accede la o astfel de funcţie.

Reînvestirea Codruţei Kovesi

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat joi, la evenimentul de prezentare al bilanţului DNA pe anul 2015, că are de gând să propună reînvestirea procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

"Ca ministru al Justiţiei, înţeleg să iau act de performanţa susţinută la DNA, să-mi asum funcţia pe care o am şi să aplic dispoziţiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului şef al DNA", a declarat atunci Raluca Prună.

Întrebată dacă a avut vreo discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis înainte de a face acest anunţ, noul ministru al Justiţiei a replicat:

"Nu am discutat cu preşedintele în mod special despre reînvestirea dnei procuror Kovesi. Eu am declarat la început că reînvestirea într-o societate care pune foarte multă pasiune în cele ale Justiţiei că ar fi poate necuvenit ca în primele săptămâni de mandat să fac eu judecăţi de valoare.

Sigur că eu ştiam rapoartele MCV şi citisem bilanţurile DNA, deci cunoşteam despre activitatea DNA sub conducerea dnei Kovesi, dar mi-am luat luxul de a avea câteva săptămâni de reflexie şi am ieşit, cred că la sfârşitul lunii decembrie, şi am dat ca foarte probabilă această reînvestire. Deci nu este o ştire astăzi, este ceva ce am anunţat demult".

În prezent, procurorii şefi sunt numiţi de către preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor