Oprea a beneficiat de protecţie "de cinci stele" pe vremea când era şef la MAI. Unitatea specială Acvila, reînfiinţată

Gabriel Oprea a beneficiat, pe vremea când era şef la MAI, de o echipă specială de protecţie şi intervenţie.
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

În discursul prin care a încercat să-şi convinge colegii parlamentari să nu aprobe urmărirea penală cerută de DNA în cazul său, generalul Gabriel Oprea a declarat că DIPI - serviciul secret al MAI - a reînfiinţat Unitatea specială ACVILA – Grupul Special de Protecţie şi Intervenţie, după ce SRI a semnalat ameninţări la viaţa sa, scrie Bn24.ro.

Fostul vicepremier, care a intrat în vizorul procurorilor pentru un nou abuz în serviciu după ce DIPI - "Doi şi-un sfert" - după ce a cumpărat, cu fonduri deturnate, un Audi A8 de 410.000 de lei, canapele şi jacuzzi pentru folosinţa personală, le-a explicat colegilor săi că în 2015 s-au achiziţionat 5.000 de maşini, nu doar una şi că există documente în acest sens.

"In 2015 sunt documente, inclusiv in memoriul adresat Comisiei Juridice, toate institutiile abilitate, SRI, Interne, au identificat amenintari la adresa fostei conduceri a Ministerului de Interne, inclusiv a mea. DIPI a reinfiintat o unitate care exista si inainte, Acvila, pentru paza si protectia Ministerului, au plecat de la zero, au cumparat printre altele si o masina, nu am cerut eu acest lucru, se poate verifica", a declarat Oprea.

Unitatea Acvila reînfiinţată pentru Oprea

Unitatea Acvila este o unitate de elită de protecţie antitero, înfiinţată în 2003 şi desfiinţată în 2009. GSPI Acvila s-a constituit în urma adoptării unei Ordonanţe de Urgenţă în 28 iunie 2003, când ministru era social-democratul Ioan Rus.

Conform informaţiilor publice, Unitatea beneficiază de grupuri de luptă şi grupuri de sprijin. [Grupurile de luptă - Grup de luptă, Lunetişti, Protecţie]. Desfăşoară activităţi privind: pregătirea fizică, pregătirea psihologică, alpinism, paraşutism, desant aerian, scafandrerie, sirotehnic, dispozitive explozive controlate, conducere agresivă, tehnici şi tactici de progresie, tehnici şi tactici de tragere instinctuală, protecţie VIP şi măsuri de prim ajutor.

În 2015, când la conducerea MAI se afla Gabriel Oprea, unitatea Acvila s-a reînfiinţat şi a trecut în subordinea DIPI. În 2009, unitatea, creată pentru situaţii speciale şi extreme, inclusiv pentru protecţie demnitari, fusese desfiinţată după un scandal uriaş de corupţie, constatându-se decontări şi achiziţii supraevaluate, care, potrivit unor surse, ar fi dus la o fraudă de mai multe milioane de euro.

Pentru a citi articolul integral intraţi aici.