Reguli pentru a deveni un "gentleman" - dintr-un ghid din 1875

Niciun om nu este mai de temut în societate sau considerat mai "plictisitor" decât cel al cărui fiecare cuvânt este "eu", " mie" sau "al meu".
Niciun om nu este mai de temut în societate sau considerat mai "plictisitor" decât cel al cărui fiecare cuvânt este "eu", " mie" sau "al meu". (Unsplash.com)

Iată un fragment din lucrarea "Codul de etichetă al domnilor şi manualul de politeţe" de Cecil B. Hartley, publicată de Locke & Bubier în 1875.

Când mergeţi cu o doamnă care vă ţine de braţ, aveţi grijă să ţineţi pasul cu ea şi nu o forţaţi să facă paşi lungi, neadecvaţi pentru o doamnă, sau să meargă alături de dumneavoastră cu doi paşi faţă de unul al dumneavoastră, păstrând pasul bărbătesc obişnuit.

Nu permiteţi niciodată unei doamne cu care vă plimbaţi să care un pachet, un şal sau o sacoşă, decât dacă ambele mâini vă sunt deja ocupate în folosul ei.

Atunci când participaţi la o nuntă sau la o petrecere de logodnă, mirele este cel pe care trebuie să-l felicitaţi, oferindu-i miresei urările dumneavoastră de fericire pentru viitor, dar nu şi felicitările. Dacă îl cunoaşteţi pe mire, dar nu şi pe mireasă, vorbiţi mai întâi cu el, iar el vă va prezenta miresei sale, dar în orice alt caz, trebuie să vorbiţi mai întâi cu mireasa, apoi cu mirele, apoi cu domnişoarele de onoare, dacă le cunoaşteţi deja, apoi cu părinţii şi familia miresei, iar după toate acestea aveţi libertatea de a vă adresa celorlalţi prieteni aflaţi printre invitaţi. Dacă sunteţi un străin pentru tinerii căsătoriţi, dar aţi primit o invitaţie pentru că sunteţi prieten al uneia dintre familii sau din oricare alt motiv, este sarcina cavalerului de onoare să vă prezinte şi ar trebui să îi daţi invitaţia sau să menţionaţi numele dumneavoastră înainte ca el să vă conducă spre mireasă.

Întotdeauna îndepărtaţi un scaun sau un taburet care stă în calea unei doamne care trece, chiar dacă vă este complet străină.

Puteţi oferi un scaun unei doamne străine, într-un hotel sau pe un vapor; îi puteţi oferi apă, dacă o vedeţi că se ridică pentru a o obţine, iar la o masă de hotel îi puteţi înmâna farfuriile de lângă dumneavoastră, cu perfectă decenţă.

Într-o societate în care toţi ceilalţi oameni fumează, poate că ar fi foarte util să spunem câteva cuvinte despre fumat.

Dr. Prout spune: "Este recunoscut faptul că tutunul este unul dintre cele mai virulente otrăvuri din natură. Cu toate acestea, influenţa fascinantă a acestei buruieni nocive este atât de mare, încât omenirea recurge la ea sub toate formele pe care le poate concepe, pentru a-şi asigura acţiunea stupefiantă şi dăunătoare. Tutunul tulbură funcţiile de asimilare în general, dar în special, după părerea mea, asimilarea zaharinei. Într-adevăr, nu am reuşit niciodată să fac legătura între dezvoltarea acidului oxalic şi consumul de tutun; dar faptul că un principiu analog şi la fel de otrăvitor (probabil de natură acidă) este generat la anumite persoane prin abuzul de tutun este evident din aspectul lor patetic şi din nuanţa întunecată şi adesea galben-verzuie a sângelui. Simptomele severe şi ciudate de dispepsie produse uneori de consumul îndelungat de tutun de prizat sunt binecunoscute; şi am văzut de mai multe ori astfel de cazuri sfârşind în mod fatal cu o boală malignă la stomac şi la ficat. De asemenea, se spune că marii fumători, în special cei care folosesc pipe scurte şi trabucuri, sunt predispuşi la afecţiuni canceroase ale buzelor."

Nimic nu este mai neplăcut în societate decât să repetăm glumele sau remarcile unei alte persoane ca şi cum ar fi ale noastre. Dacă sunteţi descoperit că aţi furat ideile altcuiva, puteţi să creaţi o mie de idei strălucite după aceea, dar nu veţi mai avea credibilitate. Dacă citaţi observaţiile prietenului dumneavoastră, daţi-le ca citate.

Fiţi prudenţi în folosirea limbajului. Înţelepţii spun că un om se poate căi când a vorbit, dar nu se va căi dacă tace.

Dacă doriţi să vă păstraţi o poziţie bună în societate, aveţi grijă să răspundeţi cu promptitudine la toate vizitele care vă sunt făcute şi nu neglijaţi să vizitaţi doamnele, invalizii şi bărbaţii mai în vârstă decât dumneavoastră.

Atenţie la limbajul vulgar!

Între cuvinte şi gânduri există o legătură la fel de mare ca între gânduri şi cuvinte; acestea din urmă nu sunt doar expresia celor dintâi, ci au puterea de a reacţiona asupra sufletului şi de a lăsa acolo petele contaminării lor. Un tânăr care îşi permite să folosească un cuvânt profan sau vulgar, nu numai că a arătat că există o pată murdară în mintea lui, dar prin rostirea acelui cuvânt el extinde acea pată şi o aprinde, până când, prin îngăduinţă, va polua şi va ruina în curând întregul suflet. Fiţi atenţi atât la cuvintele voastre, cât şi la gândurile voastre. Dacă puteţi controla limba, ca să nu pronunţe cuvinte nepotrivite, veţi putea în curând să controlaţi mintea şi să o salvaţi de la contaminare. Stingeţi focul înăbuşindu-l, sau împiedicând izbucnirea gândurilor rele în limbaj. Nu rostiţi niciodată, nicăieri, un cuvânt pe care v-ar fi ruşine să-l rostiţi în prezenţa celui mai religios om. Experimentaţi puţin această practică şi în curând veţi fi stăpân pe voi înşivă.

Nu vă faceţi cunoscut ca fiind o persoană egoistă

Niciun om nu este mai de temut în societate sau considerat mai "plictisitor" decât cel care foloseşte foarte des cuvintele "eu", "mie" sau "al meu". Arătaţi-vă interesaţi de tot ceea ce spun alţii despre ei înşişi, dar nu vorbiţi decât foarte puţin despre interesele dumneavoastră.

Este la fel de rău să fii un simplu povestitor al unei situaţii scandaloase sau al treburilor vecinilor tăi. O femeie bârfitoare este detestabilă, dar un bărbat bârfitor este nu numai detestabil, ci chiar de-a dreptul de dispreţuit.

Un celebru avocat englez dă următoarele indicaţii pentru tinerii care intră în afaceri. El spune:

Alegeţi tipul de afacere care se adaptează inclinaţiilor şi temperamentului dumneavoastră natural

Unii oameni sunt în mod natural tehnici; alţii au o aversiune puternică faţă de tot ceea ce seamănă cu maşinăriile sau cu gândirea tehnică, şi aşa mai departe; un om are un talent natural pentru o ocupaţie în viaţă, iar altul pentru alta.

Asiguraţi-vă că orice promisiune făcută este sacră. Niciodată să nu promiteţi să faceţi un lucru fără să-l îndepliniţi cu cea mai rigidă promptitudine. Nimic nu este mai valoros pentru un om de afaceri decât renumele de a face întotdeauna ceea ce s-a angajat, şi aceasta la momentul potrivit. O respectare strictă a acestei reguli îi oferă unui om controlul asupra a jumătate din fondurile de rezervă aflate în raza de acţiune a cunoştinţelor sale şi îl înconjoară cu o mulţime de prieteni, pe care se poate baza în orice situaţie de urgenţă.

Orice faceţi, faceţi cu toate puterile - lucraţi, dacă este necesar, devreme şi târziu, în sezon şi în afara sezonului, nu lăsaţi nimic nerezolvat şi nu amânaţi nici măcar pentru o oră ceea ce poate fi făcut acum. Vechiul proverb este plin de adevăr şi de semnificaţie: "Tot ceea ce merită făcut, merită făcut bine". Mulţi oameni dobândesc astfel o avere ducându-şi la bun sfârşit activităţile, în timp ce vecinul lor rămâne sărac pe viaţă, pentru că îşi desfăşoară activităţile doar pe jumătate. Ambiţia, energia, munca şi perseverenţa sunt condiţii indispensabile pentru succesul în afaceri.

Nu utilizaţi nicio băutură ameţitoare

Aşa cum niciun om nu poate reuşi în afaceri dacă nu are un creier care să-i permită să-şi facă planurile şi o raţiune care să-l ghideze în executarea lor, la fel, oricât de generos ar fi un om binecuvântat cu inteligenţă, dacă creierul său este confuz şi judecata îi este deformată de băuturile ameţitoare îi este imposibil să desfăşoare afaceri cu succes. Câte ocazii bune au trecut şi nu au mai revenit niciodată, în timp ce un om sorbea dintr-un "pahar de societate" cu un prieten! Câte afaceri prosteşti au fost făcute sub influenţa paharului de vin, care îmbogăţeşte temporar victima sa! Câte ocazii importante au fost amânate pentru mâine şi de acolo pentru totdeauna, pentru că indulgenţa a aruncat întregul organism într-o stare de letargie, neutralizând energiile esenţiale pentru succesul în afaceri. Folosirea unor licori ameţitoare pe post de băutură este o îndeletnicire la fel de periculoasă precum fumatul de substanţe interzise, iar prima este la fel de distructivă pentru succesul omului de afaceri ca şi cea de-a doua.

Lăsaţi speranţa să predomine, dar nu fiţi prea visători. Multe persoane sunt mereu în sărăcie pentru că sunt prea visătoare. Orice proiect li se pare a fi un succes sigur şi, de aceea, ei continuă să treacă de la o afacere la alta, mereu aflaţi pe val şi mereu "pe fugă". Planul de "a vinde pielea vulpii înainte de a o prinde" este o greşeală din vechime, dar nu pare să se îmbunătăţească odată cu vârsta."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură