Regimul pro-moscovit din Cecenia: tot mai adanc in crime si opresiune

Soldati ai trupelor speciale cecene (pro moscovite) pe un TAB in Grozni, dupa inclestari cu insurgentii aparute in capitala cecena, 8 iulie 2008. (HASAN KAZIYEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.09.2008

Incepand din vara, in mai multe orase din Cecenia a inceput o campanie de pedepsire a familiilor rebelilor ceceni. Una dintre manifestarile acestei persecutii este incendierea caselor rudelor: acestia sunt treziti in mijlocul noptii si condusi afara de persoane mascate, imbracate in combinezoane militare si inarmate. Mascatii dau foc caselor si ameninta rudele cu pedepsirea.

Pana in prezent sunt cunoscute peste zece cazuri de acest gen, in care rude ale tinerilor care s-au alaturat gruparilor rebele anti-moscovite, sunt lasate fara case - afirma rezidenti locali si grupuri de monitorizare a drepturilor omului.

Mai grotesc, la posturi de televiziune din Cecenia presedintele pro-moscovit Ramzan Kadyrov, a creat un program in care parinti ai tinerilor care s-au alaturat fortelor rebele apar la televizor vizibil inspaimantati si isi implora fii sa revina acasa.

International Herald Tribune vorbeste despre unul dintre parinti, Ruslan Bachalov, care afirma pentru fiul sau pe post . "[daca nu vii acasa] ... il voi ierta pe cel care te va ucide."

"Nu am alta cale," a adaugat acesta. "Autoritatile si presedintele imi cer sa fac totul pentru a-mi aduce fiul acasa."

Incendierile au aparut in mai multe orase sau provincii: Alleroi, Geldagan, Khidi-Khutor, Kurchaloi, Samashki, Shali, Shatoi, Nikikhita si Tsenteroi - sugerand ca incendiatorii opereaza pe baza unor informatii precise si au un grad de imunitate in republica cecena, strict controlata de politie si armata rusa.

Rezidentii si organizatiile de monitorizare a drepturilor omului afirma ca imunitatea nu este surprinzatoare, incendiatorii fiind probabil politisti.

Regimul pro-moscovit al Ceceniei afirma senin ca nu stie nimic despre incendieri. "Nu avem nici o informatie referitoare la lucrurile despre care vorbiti dumneavoastra, asa ca nu va putem ajuta" afirma sfidator un purtator de cuvant al presedintelui Kadyrov ca raspuns la ancheta unui ziarist.

Intr-o serie de programe transmise la televiziunea cecena asta-vara, oficiali seniori ai regimului pro-moscovit au vorbit deschis despre "responsabilitatea colectiva a familiilor celor care au intrat in insurgenta si despre faptul ca familiile lor trebuiesc pedepsite colectiv, impreuna cu insurgentii.

Transmisiile se fac in cecena, limba vorbita numai in acea portiune de pe glob, si foarte putin cunoscuta chiar de catre oficialii rusi din regiune, care lucreaza pentru guvernul lui Kadirov.

Intr-una dintre aparitii, presedintele Ceceniei, Kadirov, a vorbit deschis despre "tinerii care fug in padure" si a caror "familii sunt complici la crime".

Primarul orasului Grozni si apropiat al lui Kadirov a mers chiar mai departe. Muslim Kuchiev a afirmat ca "acum nu mai vorbim cu voi pe baza legilor acestui stat. Acum vorbim pe baza traditiilor cecene. Raul pe care il fac rudele voastre care se ascund in padure va va fi intors voua si caselor voastre. O veti simti pe pielea voastra in curand" a adaugat el, adresandu-se familiilor celor alaturati insurgentei.

Catre sfarsitul "minunatei" sale cuvantari, Kuchiev a mai afirmat ca regimul instaurat de Moscova nu va permite rudelor ingroparea insurgentilor care au fost omorati. "Daca aflam ca cineva ii ingroapa vom lua masuri dure si crude impotriva acelei persoane".

Violenta aparuta de toate partile in Cecenia este unul dintre cele mai intunecate capitole ale istoriei post sovietice.

Din 1994 cand a inceput razboiul cecen, Rusia si aliatii sai au fost implicati in bombardarea civililor si raiduri armate efectuate la intamplare, detentii ilegale, torturi si omoruri. Zeci de mii de ceceni au fost ucisi si alte mii sunt dati disparuti.

Violenta aparuta in ceea ce grupurile de drepturile omului numesc o cultura a indiferentei oficiale la critica a fost deja documentata de ziaristi si militanti pentru drepturile omului.

Saptamana trecuta intr-un caz impotriva Rusiei, Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a decis ca armata rusa a bombardat satul Znamenskoye in 1999, omorand cel putin 5 civili. Curtea a mai aflat ca Rusia nu a condus niciodata vreo ancheta serioasa in acest caz.

Pe de cealalta parte, separatistii si bandele criminale care au aparut sub regimul separatist au comis si ele o serie de violente, inclusiv asasinari ale oficialilor pro-rusi si intimidarea suporterilor pro-moscoviti locali.

Acestia au inceput o campanie de teroare impotriva civililor rusi, insotita inclusiv de atacuri sinucigase cu bombe in Cecenia, Moscova si in avioane, si chiar luari de ostatici in care au murit sute de civili - precum cea de la Breslan.

Din 2005 insurgenta a slabit, in Cecenia nemaifiind conduse operatiuni pe scara larga, si din cauza dezastrului de la Breslan care a slabit sprijinul international pentru cauza cecena.

Odata ce puterea si confidenta lui Kadirov au crescut, fortele conduse de acesta au inceput sa lupte cu insurgentii in enclavele acestora, inclusiv in Grozni. Multi dintre rebeli au trecut de partea cealalta, si numai o parte a lor au continuat lupta si s-au refugiat in Ingusetia, unde controlul autoritatilor pro-moscovite este slab.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor