Rusia îşi continuă şantajul energetic: Gazprom taie gazele către Austria, chiar în pragul iernii

(Scott Olson/Getty Images*)
Redacţia
17.11.2024

Gigantul rus Gazprom PJSC a decis să joace jocul său preferat: politica gazoductelor. Începând cu 16 noiembrie, Austria este exclusă de pe lista clienţilor pentru gazul natural rusesc, în urma unei dispute de arbitraj în valoare de 230 de milioane EUR între Gazprom şi compania austriacă OMV AG. Mai exact, OMV, refuzând să piardă aceşti bani, a decis să reţină plăţile către Gazprom.

După cum s-ar fi putut ghici, situaţia s-a terminat prost, potrivit Oil Price.

Deloc surprinzător, preţurile europene la gaze nu au primit vestea prea bine. Contractele futures au crescut cu 2,7%, ajungând la 47,49 EUR pe megawatt-oră, comercianţii pregătindu-se pentru încă o perturbare pe un continent, care a văzut deja destule drame energetice. Aprovizionarea cu gaze a Europei se află pe muchie de cuţit încă de la criza energetică din 2022, orice semn de probleme provocând agitaţie pe pieţe.

OMV are meritul de a-şi păstra calmul şi de a merge mai departe. Compania a dat asigurări că va fi în continuare capabilă să îşi îndeplinească obligaţiile de aprovizionare prin "surse alternative" - o dovadă clară a faptului că reţeaua europeană de gaze din ce în ce mai interconectată înseamnă că Austria nu mai este în întregime la mila Gazprom.

Cu toate acestea, sincronizarea este dureroasă, iar iarna suflă în ceafa Europei. Chiar şi simplul indiciu al unei restrângeri a aprovizionării face ca guvernele să fie îngrijorate de facturile la încălzire şi de securitatea energetică.

Mişcarea Gazprom aminteşte de influenţa în scădere, dar încă puternică, a Rusiei în domeniul energiei în Europa. Desigur, continentul şi-a petrecut ultimii doi ani diversificându-şi sursele de energie - achiziţionând încărcături de GNL şi exploatând conducte alternative - dar capacitatea Gazprom de a stârni agitaţie rămâne intactă.

Pe măsură ce începe sezonul de încălzit în Europa, această dispută între Gazprom şi OMV evidenţiază cât de fragil rămâne peisajul energetic. Dacă nu altceva, este un memento oportun pentru Europa de a continua să lucreze la acele planuri de urgenţă şi, poate, să adune câteva pături în plus. Iarna a sosit, iar odată cu ea, mai multe jocuri geopolitice.

Vestea vine în contextul în care, în octombrie, Gazprom şi-a majorat planurile de investiţii pentru 2024 cu 4%, ajungând la 16,9 miliarde USD, iar preţurile de referinţă ale gazelor naturale din Europa au crescut joi la cele mai ridicate niveluri din noiembrie anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor