Israelul susţine că a distrus un sit nuclear secret în Iran luna trecută
Axios a publicat un raport care susţine că loviturile aeriene ale Israelului asupra Iranului de luna trecută au distrus o instalaţie activă de cercetare în domeniul armelor nucleare în Parchin. Trei oficiali americani şi doi oficiali israelieni au fost citaţi pentru raportul de vineri, potrivit Zero Hedge.
"Lovitura - care a vizat un sit raportat anterior ca fiind inactiv - a afectat semnificativ efortul Iranului din ultimul an de a relua cercetarea în domeniul armelor nucleare, au declarat oficiali israelieni şi americani", se arată în raport. Situl a fost identificat, de asemenea, în imagini din satelit, ca fiind Complexul militar Parchin.
Potrivit surselor, lovitura a inclus distrugerea "echipamentelor sofisticate utilizate pentru proiectarea explozibililor plastici care înconjoară uraniul într-un dispozitiv nuclear şi sunt necesari pentru detonarea acestuia".
Desigur, Iranul nu a recunoscut sau confirmat niciodată acest lucru şi respinge acuzaţia că deţine un program activ de arme nucleare, insistând că are doar un program paşnic.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi alţi lideri israelieni insistă de mai mulţi ani că Republica Islamică este hotărâtă să obţină o bombă nucleară, iar Netanyahu, în special, şi-a exprimat disponibilitatea de a face orice pentru a o opri.
Atacul Israelului din 26 octombrie, care aparent a fost un răspuns la atacul cu rachete balistice al Iranului de la 1 octombrie asupra Israelului, a fost efectuat prin lovituri aeriene, iar oficialii israelieni au informat din timp SUA că nu au fost vizate nici situri petroliere, nici nucleare.
Dacă Israelul a distrus de fapt instalaţia de la Parchin, ar însemna că Israelul şi-a înşelat aliatul extern numărul unu, Statele Unite.
Totuşi, acest lucru ar putea fi şi propagandă sau un semnal de PR pentru alte scopuri. De exemplu, autorul raportului Axios, Barak Ravid, este cunoscut de mult timp pentru transmiterea rapidă a punctelor de vedere ale guvernului israelian către public. Dacă oficialii guvernului Netanyahu doresc ca ceva să fie „scurs” către Occident, deseori apelează la el.
În ceea ce priveşte momentul publicării raportului, Times of Israel subliniază următoarea acţiune iminentă a ONU:
Raportul a apărut în timp ce organismul de supraveghere nucleară al ONU se pregăteşte să voteze cu privire la cenzurarea Iranului pentru refuzul de a coopera cu inspectorii săi şi în contextul unui raport conform căruia Republica Islamică a declarat luna trecută administraţiei Biden că nu va încerca să îl asasineze pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump.
Există temerea legitimă că, după declanşarea războiului din Gaza şi în condiţiile în care Iranul şi Israelul au schimbat pentru prima dată lovituri directe, Teheranul ar putea într-adevăr să urmărească o bombă nucleară.
Atacul israelian asupra "sitului nuclear" Parchin: Realitate sau ficţiune?
Dacă este aşa, lumea se poate aştepta la mai multe acţiuni israeliene împotriva Iranului, inclusiv la reluarea potenţială a unei campanii de sabotaj şi război cibernetic vizând siturile şi infrastructura nucleară a Iranului. În trecut, Mossad a asasinat chiar şi oameni de ştiinţă iranieni de top din domeniul nuclear.