Proiectul bugetului pe 2015 va fi supus dezbaterii publice după discuţiile cu misiunea FMI

BNR, conferinţă de presă susţinută de Andrea Schaechter şi Guillermo  Tolosa după radiografierea economiei de către FMI, CE şi BM în ultimele  două săptămâni. În imagine, Andrea Schaechter
BNR, conferinţă de presă susţinută de Andrea Schaechter şi Guillermo Tolosa după radiografierea economiei de către FMI, CE şi BM în ultimele două săptămâni. În imagine, Andrea Schaechter (Epoch Times România)

E echipă comună formată din experţi ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Comisiei Europene se vor deplasa la Bucureşti pe 2 decembrie pentru a dezbate alături de Guvernul de la Bucureşti proiectul legii bugetului pentru anul 2015, relatează Hotnews.

Ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, a refuzat să prezinte până acum bugetul pe 2015, alegând să aştepte până după alegeri cu argumentul că nu este normal ca premierul să-şi asume bugetul dacă nu va mai ocupa funcţia de premier după prezidenţiale.

Chiar dacă a anunţat iniţial că va prezenta bugetul pentru 2015 la începutul anului viitor, premierul Victor Ponta, informat recent despre venirea comisiei de economişti internaţionali, a solicitat ministerelor să pregătească proiectul bugetul până la sosirea acestora.

Misiunea internaţională va fi condusă de Andrea Schaechter (FMI) şi de Istan Szekely (CE), fiind dedicată strict proiectului legii bugetului. Este posibil să se discute despre analiza execuţiei bugetare, impactul măsurilor cu influenţă asupra bugetului adoptate în ultimele luni şi prognoza şi cadrul macroeconomic pentru anul viitor.

Ulterior discuţiilor cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, proiectul legii bugetului pentru anul viitor va fi supus dezbaterii publice şi transmis Guvernului spre aprobare, a relatat Hotnews, citând oficiali ai Ministerului de Finanţe.

În luna iunie, România a încheiat perioada de evaluare a Acordului de precauţie, fără însă ca Guvernul să trimită o scrisoare de intenţie boardului FMI.

Premierul a precizat că obligaţiile asumate de România rămân în vigoare şi că este posibil ca ţara noastră să continue să vândă acţiuni în companiile de stat şi să-şi reducă procentul de acţiuni chiar şi sub 50% în unele cazuri.

Conform unui comunicat de presă al FMI cu CE, cele două echipe de evaluare au avut discuţii constructive cu autorităţile române, iar restul problemelor vor fi rezolvate odată cu formarea noului Guvern român.