Un membru CSM îi scrie lui Iohannis. Vosganian, Chiţoiu, Borbely, Cosma, Stan, sunt în pericol de a-şi pierde imunitatea
Justiţia e pe val. Unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Horatius Dumbravă, i-a trimis joi o scrisoare deschisă viitorului preşedinte al României, Klaus Iohannis, în care îi cere acestuia să pledeze pentru reluarea procedurii de ridicare a imunităţii în cazul unor parlamentari şi foşti miniştri care au fost protejaţi, în mod nejustificat, de colegii lor din Parlament.
În urma alegerilor şi a semnalului dat de populaţie prin vot, Legea amnistiei şi graţierii a picat în Parlament, Camera Deputaţilor a avizat în această săptămână cererile justiţiei în cazul lui Ioan Adam, Ion Diniţă şi Mircea Roşca, iar Senatul a dat undă verde urmăririi penale a foştilor miniştri Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu.
Deşi Horatius Dumbravă recunoaşte că în ultimele zile, asistăm la un rol constructiv, fără precedent, al Parlamentului, în a nu obstrucţiona justiţia în a-şi face datoria constituţională, judecătorul subliniază că mai sunt încă multe de făcut în această direcţie.
"Însă trebuie spus că şi aici trebuie mers până la capăt, tocmai pentru a nu mai exista loc de interpretare. Există cereri ale procurorului general de ridicare a imunităţii unor parlamentari, respinse fără o justificare de către Parlament, şi mă refer la domnii senatori şi deputaţi, printre alţii: Varujan Vosganian, Daniel Chiţoiu, Laszo Borbely, Vlad Cosma, Ion Stan. Trebuie reluată procedura în cazul acestor parlamentari, iar Plenul Parlamentului să dea liber justiţiei în a verifica acuzaţiile aduse de procurori. De asemenea, este nevoie, până la modificarea Constituţiei României, de o nouă lege privind ridicarea imunităţii prin care să se prevadă în mod clar ridicarea barierelor nejustificate în îndeplinirea actului de justiţie", a precizat judecătorul în scrisoarea deschisă transmisă lui Iohannis, citată de Agerpres.
Justiţia, independentă de factorul politic
Îndeplinirea condiţionalităţilor din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) şi intrarea în spaţiul Schengen sunt obiective majore asumate de România, iar acestea, în viziunea lui Dumbravă, nu pot fi realizate fără o justiţie independentă, care să nu fie supusă presiunilor politice sau de altă natură, şi eficientă.
Judecătorul îi cere lui Iohannis să denunţe faptul de coabitare încheiat de Traian Băsescu şi Victor Ponta: "Nu pot fi făcute înţelegeri politice pe seama funcţionării justiţiei, în condiţiile în care Constituţia şi legile organice sunt cele care jalonează activitatea şi funcţionarea justiţiei. Vă rog ca în primele zile de preluare a mandatului să denunţaţi acest pact ca fiind unul ce contravine ordinii statului de drept şi Constituţiei României. Este necesar, pentru o reală independenţă a justiţiei din România, ca orice troc politic privind numirile în funcţiile de conducere ale celor mai importante instituţii judiciare să nu mai fie posibil".
Membrul CSM solicită astfel că factorul politic, respectiv ministrul Justiţiei şi preşedintele României, să nu mai participe la numirea funcţiilor de conducere de la Curtea Supremă, Parchetul de pe lângă Curtea Supremă şi de la Direcţia Naţională Anticorupţie.
Eliminarea ofiţerilor acoperiţi dintre magistraţi
Judecătorul Horatius Dumbravă i-a mai cerut lui Iohannis să verifice, în calitate de şef al CSAT, respectarea interdicţiei judecătorilor şi procurorilor de a nu fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii, nominal, pentru fiecare magistrat în parte.
Banii confiscaţi de instanţe să intre în vistieria statului
O altă problemă semnalată de Horatius Dumbravă este ineficienţa confiscării bunurilor şi sumelor de bani provenite din infracţiuni, deşi se dau hotărâri judecătoreşti în acest sens.
"Este nevoie de un efort legislativ, dar şi administrativ coerent la nivelul tuturor autorităţilor publice pentru a găsi soluţiile legislative şi practice de trecere în proprietatea statului a acestor bunuri şi sume de bani", a explicat Dumbravă.