Băsescu: Adoptarea bugetului este o urgenţă majoră. Firmele nu ştiu cum să-şi proiecteze anul 2015

Traian Băsescu vs Victor Ponta
Traian Băsescu vs Victor Ponta (Ioana Florea/Epoch Times România)

În cadrul conferinţei de presă susţinută miercuri seară la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a solicitat în mod expres Guvernului Ponta să prezinte în cel mai scurt timp un proiect de buget pentru anul viitor motivând că firmele nu îşi pot proiecta anul 2015 fără o imagine concretă a bugetului şi a Codului fiscal, mai ales că în spaţiul public au fost discuţii consistente despre creşterea taxelor.

"Fac un apel la Guvern, bugetul este o urgenţă majoră. Dincolo de priorităţile pe care Parlamentul le-a exercitat în aceste zile, prioritatea pentru România este un proiect de buget. Companiile, firmele, cetăţenii, nu ştiu cum să-şi proiecteze anul 2015 în lipsa bugetului şi informaţiei, dacă vor creşte sau nu taxele. Faptul că premierul nu este în Bucureşti, nu este o scuză, ministerele pot pune la dispoziţia publicului măcar proiectul de buget", a precizat Traian Băsescu.

Apelul lui Traian Băsescu se îndreaptă inclusiv în direcţia vicepremierului Gabriel Oprea, care gestionează în prezent afacerile Guvernului, în contextul în care premierul Ponta şi-a luat o scurtă vacanţă. Preşedintele îi cere lui Oprea să accelereze realizarea proiectului de buget şi să îl pună cât mai rapid în dezbatere.

"Cer în mod expres ca guvernul să prezinte în cel mai scurt timp proiectul de buget, cu atât mai mult cu cât în spaţiul public sunt discuţii consistente legate de creşterea/scăderea taxelor, alocările bugetare, pentru investiţii, pentru proiecte culturale, de mediu. Sunt lucruri extrem de importante. Nimeni nu ştie ce se întâmplă. Firmele nu îşi pot proiecta anul 2015 fără o imagine a bugetului şi a Codului fiscal", a insistat şeful statului.

Premierul Victor Ponta le-a cerut marţi, în cadrul şedinţei de Guvern, să pregătească bugetul pe anul viitor până la sosirea delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

"O să vă rog, până la sosirea delegaţiei Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, să pregătiţi bugetul pe 2015. Deci, fiecare ministru vorbeşte cu Finanţele şi, după aceea, pentru măsuri speciale, luăm decizia politică în cadrul coaliţiei şi în cadrul Guvernului", le-a transmis V. Ponta miniştrilor.

Delegaţiile tehnice ale Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene vor veni la Bucureşti în intervalul 2-10 decembrie pentru analiza execuţiei bugetare, impactul măsurilor cu influenţă asupra bugetului adoptate în ultimele luni şi a prognozelor şi cadrului macroeconomic pentru anul viitor.

Amintim că ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, a refuzat să prezinte până acum bugetul pe 2015, preferând să aştepte până după alegeri, argumentând că nu este normal ca premierul să-şi asume un buget dacă nu va mai ocupa funcţia după prezidenţiale.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Victor Ponta are acum ocazia să-şi asume public cheltuielile făcute în acest an electoral, iar previziunile analiştilor nu sunt deloc favorabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne