Kovesi, despre lupta anti-corupţie, pe postul francez TV5

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Procurorul-general al DNA, Laura Codruţ Kovesi, a oferit un interviu postului francez TV5, cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale, comentând despre lupta purtată împotriva corupţiei din România.

Jurnaliştii francezi au notat că acest subiect a reprezentat una din cele mai mari mize ale alegerilor prezidenţiale din acest an. Klaus Iohannis şi-a asumat protejarea statului de drept şi continuarea luptei anti-corupţie, în timp ce mai mulţi lideri şi membri ai Partidului Social Democrat sunt urmăriţi sau anchetaţi de DNA.

”Avem chiar şi un fost prim-ministru care a făcut închisoare pentru corupţie şi un fost prim-vicepremier deferit justiţiei pentru aceleaşi fapte. Şi avem peste 20 de parlamentari, fie anchetaţi, fie puşi sub urmărire penală pentru corupţie”, a declarat Kovesi.

Potrivit jurnaliştilor francezi, în cei zece ani de activitate, circa 100 de magistraţi şi poliţişti ai DNA au adus în faţa instanţei aproximativ 1.000 de persoane suspectate de corupţie şi au confiscat peste 350 de milioane de euro.

În ultima perioadă, DNA a deschis mai multe dosare bombă, precum Lukoil, EADS, Microsoft sau dosarul retrocedărilor ilegale, în care sunt anchetaţi un număr mare de foşti miniştri şi parlamentari. În acest fel, instituţia anti-corupţie a câştigat o mai mare popularitate în rândul cetăţenilor, aceştia dorind o intensificare a luptei anti-corupţie.

În timpul interviului, procurorul general a evidenţiat şi presiunile la care au fost supuşi oficialii DNA în ultima perioadă.

„S-au făcut presiuni asupra noastră prin declaraţii publice sau prin discursuri la televizor prin care se încearcă intimidarea magistraţilor noştri. Au avut loc chiar manifestaţii în faţa sediului nostru”, a adăugat Kovesi.

În formula actuală a Parlamentului există 35 de deputaţi şi senatori cu dosare penale pentru corupţie, cea mai mare parte dintre aceştia aparţinând Partidului Social Democrat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne