Membrii OPEC nu ajung la un acord asupra îngheţării producţiei. Piaţa se clatină

Teheranul nu va participa la un acord de limitare a producţiei petroliere pentru a stabiliza preţurile la petrol, a declarat ministrul iranian al Petrolului. Analiştii au avertizat că eşecul OPEC de a ajunge la un acord ar putea avea un impact sever asupra pieţelor petrolului.
(Captură Foto)

Ministrul energiei din Qatar, Mohamed bin Saleh al-Sada, a anunţat duminică faptul că 18 dintre cei mai mari producători de petrol ai lumii au eşuat să cadă de acord asupra îngheţării producţiei de petrol după şase ore de discuţii.

“Concluzia generală a fost că avem nevoie de timp pentru a ne consulta între noi, producători OPEC şi non-OPEC”, a susţinut al-Sada, făcând referire la Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol.

Şansele pentru un acord au căzut atunci când Iranul a refuzat să îşi limiteze producţia de petrol alături de celelalte 18 state care au participat la negocieri, inclusiv Rusia, care nu face parte din OPEC.

În plus, acordul a urmărit să stabilizeze pieţele după ce preţul la petrol au ajuns la aproximativ 27 de dolari (23,89 euro) în luna februarie, de la peste 100 de dolari la mijlocul anului 2014.

“Respectăm poziţia (Iranului) ... dar cu siguranţă o îngheţare (a producţiei) va fi mult mai eficientă dacă ar participa şi producătorii majori, inclusiv Iranul”, a declarat al-Sada. “Acest lucru ar putea ajuta la reechilibrarea pieţei”.

Ministrul iranian al Petrolului, Bijan Zanganeh, a anunţat duminică faptul că Teheranul nu va trimite o delegaţie în Qatar din moment ce nu va participa la acordul pentru limitarea producţiei petroliere.

“Întâlnirea din Doha este pentru cei care doresc să participe la planul de îngheţare a producţiei ... dar, din moment ce Iranul este aşteptat să semneze planul, prezenţa reprezentantului iranian nu este necesară”, a susţinut ministrul în comentariile publicate de agenţia oficială de ştiri a sectorului petrolier iranian, Shana.

Liderul de facto al OPEC, Arabia Saudită, a declarat că nu se va alătura acordului de limitare a producţiei decât dacă participă şi Iranul.

Riadul a ameninţat, de asemenea, că îşi va creşte producţia dacă Iranul nu se va alătura planului de limitare a producţiei, care ar urma să rămână în vigoare până în luna octombrie.

Analistul Abhishek Deshpande de la Natixis a declarat pentru Reuters că încrederea pieţelor în abilitatea OPEC de a stabiliza preţurile la petrol se va diminua, lucru care ar putea avea consecinţe severe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe