FMI: Acţiunile pe pieţele din SUA, China şi zona euro ar putea scădea cu 20% în 24 de luni

Un raport al FMI avertizează că situaţia economiei globale se va înrăutăţi dacă guvernele lumii nu vor lua măsuri politice mai eficiente. De altfel, FMI a avertizat că acţiunile din SUA, Marea Britanie, China şi zona euro ar putea înregistrat o pierdere de 20% în următorii doi ani.
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

Fondul Monetar Internaţional aşteaptă o scădere de 20% pe pieţele din SUA, Marea Britanie, zona euro şi China în următoarele 24 de luni, conform unui raport publicat de ziarul The Telegraph.

José Vinals, şeful departamentului pentru stabilitate financiare din cadrul FMI, a declarat că există mai mulţi factori care ar contribui la această situaţie, inclusiv o pierdere semnificativă a încrederii în piaţă, lucru ce ar putea trage în jos pieţele.

Raportul FMI, adresând stabilitatea financiară globală, a susţinut că “stagnarea financiară şi economică” se va amplifica dacă guvernele nu vor găsi o cale pentru a evita efectele negative ale încrederii fragile în piaţă, ale creşterii economice slabe, ale inflaţiei reduse şi ale creşterii poverii datoriilor.

The Telegraph a susţinut că este cel mai aspru avertisment până în prezent asupra costurilor inacţiunii politice, adăugând că raportul subliniază cum investitorii îşi pot pierde încrederea în abilitatea guvernelor de a revitaliza economia globală.

Vinals a prezis că încetinirea economică rezultantă ar putea face să dispară 4% din producţia globală. De asemenea, el a susţinut că o datorie corporativă de 1,3 trilioane de dolari în China prezintă provocări potenţial serioase la stabilitatea financiară dacă default-urile vor împinge băncile într-un punct din afara controlului.

Conform scenariului pe care îl consideră posibil, Vinals a declarat că acţiunile din Marea Britanie, SUA, zona euro şi China vor pierde o cincime din valorile lor în decursul a doi ani.

Acel lucru s-ar putea datora, cel puţin parţial, faptului că publicul dar şi companiile vor economisi mai mult şi vor cheltui mai puţin într-un mediu global nesigur.

Vinals a declarat că lovitura asupra economiei globale poate fi descrisă ca o situaţie în care creşterea globală lipseşte un an întreg. Răspunsul, a adăugat el, este un “amestec de măsuri politice mai echilibrate şi mai puternice pentru îmbunătăţirea creşterii şi inflaţiei”.

În Europa, a declarat că băncile au nevoie de ajutorul guvernelor pentru a gestiona situaţia împrumuturilor pentru care datornicii au rămas cu mult în urmă în privinţa plăţilor.

“Miza este ridicată. Sunt necesare măsuri suplimentare pentru a pune la dispoziţie un amestec de măsuri politice mai echilibrate şi mai puternice. În caz contrar, tulburările de pe piaţă ar putea să reapară şi să se intensifice.

FMI a declarat că sunt necesare politici prietenoase creşterii economice pentru a susţine o recuperare economică, adăugând că o stabilizare va începe să apară atunci când consumatorii vor dori din nou să îşi asume un risc rezonabil.

În plus, raportul FMI şi unele avertizări dezolante, estimând că peste 15% dintre împrumuturile efectuate de băncile comerciale către companiile din China sunt expuse pericolului. Acele companii deja îşi plătesc furnizorii cu o întârziere de 72 de zile, o creştere de la 52 de zile cât au fost înregistrate în urmă cu patru ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie