Referendumul privind demiterea preşedintelui României nu va pune capăt tensiunilor politice(Business New Europe)

Românii participă, duminică, la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, însă este puţin probabil ca acest eveniment să detensioneze situaţia de pe scena politică din această ţară, care afectează puternic economia românească de luni, dacă nu chiar de ani întregi, se arată într-un articol al portalului de ştiri Business New Europe.
. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.07.2012

Românii participă, duminică, la referendumul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu, însă este puţin probabil ca acest eveniment să detensioneze situaţia de pe scena politică din această ţară, care afectează puternic economia românească de luni, dacă nu chiar de ani întregi, se arată într-un articol al portalului de ştiri Business New Europe.

De la ultimul episod din lunga 'telenovelă' politică românească începută la sfârşitul lui aprilie, leul a scăzut cu 6% faţă de euro, atingând un minim istoric. 'Evenimentele politice adverse reprezintă principala forţă din spatele slăbiciunii actuale a leului', potrivit unui raport al băncii austriece Raiffeisen, care precizează că există o 'probabilitate redusă' ca aceste pierderi recente să fie surmontate.

Nivelul leului este mai mult decât o chestiune de mândrie, din moment ce majoritatea datoriei publice şi private este în euro. O scădere a leului creşte riscul de default şi poate destabiliza sectorul bancar. 'Acesta este ultimul lucru de care are nevoie România acum', potrivit analistului Martin Prochazka. Circa două miliarde de euro au ieşit din ţară în luna mai, conform unui raport publicat de Societatea Academică Română (SAR).

Guvernul de centru stânga al premierului Victor Ponta l-a suspendat pe preşedintele Traian Băsescu la 6 iulie, invocând acţiuni neconstituţionale ale acestuia. În cei opt ani de preşedinţie, Traian Băsescu şi-a făcut un obicei din a critica deciziile ministerelor.

Ingerinţa prezidenţială în treburile guvernului a devenit intolerabilă peste noapte, când o nouă rundă de dezertări din Partidul Democrat Liberal (PDL), susţinător al lui Traian Băsescu, a dus la preluarea puterii de către social-democraţii lui Victor Ponta, în coaliţie cu naţional-liberalii de centru-dreapta, la începutul lunii mai. Guvernul condus de Ponta l-a suspendat rapid pe preşedinte şi a decis apoi organizarea referendumului, acţiuni care au scandalizat Bruxellesul, aminteşte portalul de ştiri. Rămâne acum la latitudinea electoratului să decidă soarta lui Traian Băsescu, însă o soluţionare de durată a tensiunilor politice este puţin probabilă.

Lipsa de popularitate a lui Traian Băsescu face probabilă votarea împotriva lui din partea unei majorităţi semnificative, însă sunt şanse mici să fie atins pragul de jumătate plus unu dintre alegătorii înscrişi pe liste. Premierul Ponta a folosit o ordonanţă de urgenţă pentru ca Băsescu să poată fi îndepărtat din funcţie doar cu o majoritate simplă, însă Curtea Constituţională a decis împotriva acestei modificări, reinstaurând pragul care stipulează că cel puţin 50% plus unu din electoratul înregistrat pe liste trebuie să participe la referendum pentru ca acesta să fie validat.

Preşedintele suspendat a declarat la 25 iulie că referendumul va fi fraudat şi că va participa la vot doar dintr-un simţ al datoriei faţă de instituţia prezidenţială. Dacă alegătorii care îi susţin pe democrat-liberali, care reprezintă, probabil, circa 20% din totalul electoratului, pe baza alegerilor locale din 10 iunie, îi ascultă apelul la boicotarea referendumului, atunci demiterea lui Traian Băsescu ar necesita ca 63% din restul alegătorilor să voteze împotriva lui.

Ar mai putea exista şi alte impedimente în calea demiterii, potrivit raportului SAR. Registrul electoral, întocmit după recensământul din 2002, ar putea fi mult mai mare decât populaţia cu drept de vot. Populaţia României era de 21,8 milioane în 2002, cu aproape 3 milioane mai mult decât cea numărată la recensământul de anul trecut.

Aşadar, cel mai probabil, Traian Băsescu va rămâne în funcţie, în pofida nivelului scăzut de susţinere, din cauza unei participări insuficiente, ceea ce va însemna o continuare a tensiunilor politice dintre guvern şi preşedinte, se arată în articolul Business New Europe.

Social-democraţii vor câştiga, probabil, alegerile parlamentare din noiembrie, ţinând cont de faptul că au obţinut puţin peste 50% din voturi la alegerile locale. Iar dacă Traian Băsescu va reuşi să evite în continuare încercările de demitere, lupta pentru putere s-ar putea prelungi până la sfârşitul mandatului său, în 2014.

Celălalt rezultat, mai puţin probabil, este ca Traian Băsescu să fie demis în urma referendumului, caz în care susţinătorii săi democrat-liberali vor reclama o fraudă electorală. Aceasta ar putea duce la destabilizare, îndeosebi pentru că asemenea revendicări ar avea credibilitate, ţinând cont de faptul că sistemul de votare românesc este susceptibil votului multiplu, apreciază sursa citată.

Noi alegeri prezidenţiale ar trebui să fie organizate, în acest caz, la sfârşitul lunii octombrie, ceea ce ar duce la trei luni de campanie pentru prezidenţiale şi patru luni pentru alegerile parlamentare din noiembrie. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, 'mă aştept la o luptă murdară, acuzaţii şi contraacuzaţii', spune analistul Martin Prochazka.

Oricare ar fi rezultatul referendumului de duminică, ramificaţiile luptei de pe scena politică românească par că nu se vor sfârşi prea curând, încheie Business New Europe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor