Coabitarea românească - în viziunea cotidianului Publico
Alegătorii români au de făcut o alegere dificilă - între rău şi mai rău - la referendumul în urma căruia trebuie validată sau respinsă demiterea preşedintelui, politicianul de centru-dreapta Traian Băsescu, care se confruntă pe viaţă şi pe moarte cu premierul social-democrat Victor Ponta, semnalează vineri un comentariu apărut în cotidianul spaniol online Publico.
Este vorba de o dispută, aminteşte publicaţia, care a forţat Uniunea Europeană să ia poziţie, cerând guvernului de la Bucureşti să ţină cont de regulile democratice esenţiale din acquis-ul comunitar. Referendumul este crucial pentru că, indiferent de rezultat, problemele prin care trece România, a doua cea mai săracă ţară din UE, rămân foarte departe de a fi rezolvate, iar rănile se vor vindeca greu, şi vor fi şi schele grave, consideră Publico.
Ultimele sondaje arată că peste două treimi dintre alegători vor alege demiterea lui Băsescu, iar că participarea va depăşi cu puţin 50%, adică nivelul minim pentru validarea rezultatelor, după o încercare a lui Ponta de a schimba regulile în timpul jocului, desfiinţate de Curtea Constituţională, şi mai ales după ameninţările cu represalii transmise de executivul comunitar, semnalează cotidianul spaniol. Astfel stând lucrurile, apărătorii lui Băsescu fac atât campanie pentru 'nu', dar mai ales pentru absenteism, astfel încât să nu fie atins nivelul minim de participanţi, pentru a valida rezultatele. 'Această posibilitate nu este nici ea de respins, dată fiind diaspora românească, şi faptul că incompetenţa şi scandalurile de corupţie frecvente dintre clasa politică - un fost premier şi fost mentor al lui Ponta, Adrian Năstase, a fost condamnat - au făcut să scadă interesul pentru vot, pe măsură ce au crescut nemulţumirea şi scepticismul. Aşa cum era de aşteptat, după cum au e
voluat lucrurile, cele două tabere denunţă deja jocul murdar al adversarilor şi se pregătesc să-şi primească eventuala înfrângere cu denunţuri privitoare la fraude masive', scrie sursa citată.
Dacă Băsescu învinge, pentru că votează mai puţin de jumătate din alegătorii înscrişi pe liste, ar putea rămâne preşedinte până la finalul mandatului, în 2014, în ciuda lipsei de încredere în rândul majorităţii alegătorilor - puţin peste 17% - şi a adversităţii manifeste a unui executiv şi a unui parlament care l-au destituit şi care nu sunt deloc dispuse la coabitare. România nu este tocmai Franţa, scrie Publico.
În a doua ipoteză, dacă votează peste jumătate din alegători, Băsescu nu-şi recuperează funcţia, iar Ponta câştigă. Tot nu ar fi o veste bună, pentru că asta ar însemna că un guvernant a făcut cum a vrut el, observă cotidianul menţionat, pentru a-şi atinge obiectivele, nu a ezitat să nu ţină cont de multe practici democratice în puţinele luni de când are puterea (mai ales din cauza dezertărilor din rândul partidului preşedintelui demis), şi a provocat până şi ce unii jurişti consideră că este 'stare de suspendare constituţională'.
Premierul i-a schimbat fără probleme pe preşedinţii celor două camere ale parlamentului - cel al Senatului îl înlocuieşte pe preşedinte, iar cel al Camerei Deputaţilor ar fi putut îngreuna destituirea - şi pe avocatul poporului, a ameninţat cu eliberarea din funcţie a judecătorilor Curţii Constituţionale, deţine controlul Monitorului Oficial, şi, chiar dacă sună aproape anecdotic, a demis organismul academic care arăta că şi-a plagiat 85 de pagini din teza de doctorat, notează cotidianul spaniol citat.
De la Bruxelles i s-a strigat 'îndeajuns! Avem o situaţie precum cea pregătită de Víktor Orban în Ungaria' - care vroia să restrângă libertatea presei şi independenţa justiţiei, aşa că liderii europeni i-au cerut socoteală lui Ponta şi i-au arătat ce posibile represalii ar putea fi aplicate, consemnează Publico: de la prelungirea excluderii din Spaţiul Schengen până la extinderea monitorizării asupra sistemului judiciar, amânarea deblocării de fonduri comunitare şi chiar suspendarea dreptului de vot în anumite chestiuni. Un raport ulterior pe justiţie arăta, aminteşte cotidianul spaniol, că în România sunt puse în pericol progresele făcute în ultimii cinci ani, că ţara se apropie de marginea prăpastiei şi că trebuie să demonstreze că procesul de reforme este ireversibil.
Aşa cum a făcut şi Orban, premierul român a promis să rectifice. Dacă o va face este o altă chestiune, comentează publicaţia citată, arătând că acum, UE, care trece prin criza euro, este un pic ameţită, şi are probleme mai urgente, de supravieţuire. Mai mult, mai arată Publico, deşi aderarea la UE poate fi dificilă şi poate că în cazul României şi Bulgariei s-a demonstrat aproape tuturor că a fost prematură şi precipitată, odată intrat, unui stat îi este aproape imposibil să iasă, iar capacitatea de presiune în astfel de cazuri este nelimitată, chiar în cazul unor ţări cu greutate mică în Uniune. Expulzarea - opţiunea nucleară - consideră cotidianul spaniol, nu poate fi practicată, care există, ca şi bomba atomică, astfel încât să fie temută, nu detonată. În sfârşit, nu sunt puţine ocaziile - şi asta ştie bine Ponta - în care alte state membre, şi nu numai cele recent intrate, din estul Europei, fac tot ce le trece prin cap, şi ies basma curată; gândiţi-vă la (fostul premier
italian Silvio) Berlusconi, atrage atenţia Publico, şi încheie: oricine ar câştiga, Ponta sau Băsescu, vor pierde românii.