Referendumul din Kurdistanul irakian începe să nască vrajbă: occidentalii trădează kurzii
alte articole
Gestul irakienilor, considerat drept o concesie majoră făcută populaţiei kurde, a fost făcut în contextul în care ascensiunea grupului jihadist Statul Islamic luase regiunea pe nepregătite, iar kurzii erau, la momentul respectiv, cea mai redutabilă apărare în faţa valului de victorii ale luptătorilor Statului Islamic.
Acum însă, după înfrângerea de facto a organizaţiei, promisiunea irakienilor începe să deranjeze. Nu numai Irakul, Turcia şi Siria sunt împotrivă, ci chiar SUA, aliatul tradiţional al kurzilor în regiune, care a venit cu “alternativa” de amânare a votului.
Conducerea superioară a kurzilor a decis să refuze alternativa actuală la referendum susţinută de SUA, întrucât aceasta nu a inclus “garanţiile necesare” care pot convinge cetăţenii din Kurdistan să amâne votul, potrivit unei declaraţii citite duminică noaptea de Înaltul Consiliu pentru Referendum, care este condus de preşedintele Masoud Barzani.
Declaraţia a fost citită după o întâlnire la nivel înalt a Consiliului care a avut loc duminică după amiză în oraşul Erbil, la care au participat majoritatea partidelor kurde, alături de premierul regiunii irakiene a Kurdistanului, Nechirvan Barzani. Guvernatorul provinciei irakiene Kirkuk, Najmaldin Karim, a cărui circumscripţie electorală este, de asemenea, inclusă în referendum, a participat la rândul său la întâlnire.
Chiar dacă au fost lăudate SUA, Marea Britanie şi ONU pentru oferirea alternativei prezente, totuşi, la întâlnire s-a decis că alternativa nu satisface cererile kurzilor.
“Procesul referendumului va continua, deoarece sugestiile care au fost prezentate până acum nu includ garanţiile necesare care ar putea mulţumi şi convinge populaţia noastră”, potrivit declaraţiei Înaltului Consiliu pentru Referendum.
Declaraţia a precizat că discuţiile cu comunitatea internaţională vor continua “într-un spirit constructiv şi responsabil”, pentru a obţine drepturile cetăţenilor kurzi la statalitate.
Înaltul Consiliu pentru Referendum a cerut organismului electoral kurd să continue pregătirile pentru desfăşurarea referendumului de independenţă din 25 septembrie, a declarat reporterilor un oficial turkmen care a participat la întâlnirea de sâmbătă seară.
Muna Qahwachi a declarat că “nu există nicio schimbare” a planurilor kurzilor în ceea ce priveşte votul şi că referendumul va avea loc la momentul stabilit. De asemenea, ea a precizat că vor continua să discute cu fiecare ţară pe tema votului.
O sursă care a participat la discuţiile de duminică a declarat organizaţiei de presă kurde Rudaw că încă nu s-a ajuns la o decizie finală în privinţa alternativei susţinute de SUA, care urmăreşte să amâne votul istoric.
Întâlnirea de nivel înalt de duminică a Înaltului Consiliu pentru Referendum a avut loc, de asemenea, după ce Parlamentul kurd a votat vineri, cu majoritate de voturi, în favoarea desfăşurării referendumului conform programului stabilit.
Casa Albă a publicat vineri o declaraţie în care a cerut guvernului regional al Kurdistanului să anuleze votul, invocând temeri că acesta ar putea afecta negativ războiul purtat împotriva grupului Statul Islamic. Marea Britanie a publicat sâmbătă o declaraţie similară.
Irakul se opune referendumului, etichetându-l ca neconstituţional şi o “ameninţare” împotriva unităţii ţării. Conducerea kurdă din Erbil, capitala Kurdistanului, susţine că face presiuni în privinţa independenţei deoarece Irakul a încălcat aproximativ o treime din Constituţia irakiană, inclusiv Articolul 140, care se referă la soarta zonelor disputate ale Kurdistanului, precum provincia bogată în petrol Kirkuk.