Rusia stăpâneşte Orientul Mijlociu: Kremlinul refuză cererea lui Netanyahu pentru o zonă neutră în Siria

Rusia a respins solicitarea Israelului de a se crea o “zonă neutră” în Siria, unde să nu poată pătrunde forţele aliate guvernului sirian.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)
Andrei Popescu
16.09.2017

Publicaţia israeliană Haaretz a precizat într-un raport publicat vineri că Rusia a respins cererea de creare a unei “zone neutre” în Siria care să se întindă până la aproximativ 60 – 80 km distanţă de Înălţimile Golan, zonă ocupată de israelieni.

Raportul a precizat că Israelul a cerut să li se interzică forţelor iraniene, Hezbollah şi altor forţe pro-siriene să pătrundă într-un spaţiu neutru.

Iranul nu are forţe de luptă la sol în Siria dar oferă consiliere militară guvernului din Damasc. Rusia, un alt aliat al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, desfăşoară o campanie de bombardamente în Siria.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a călătorit luna trecută în Rusia pentru a discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin despre “temerile” sale privind influenţa tot mai mare a Iranului în Siria. În cadrul acelei întâlniri, desfăşurată în oraşul staţiune Soci, Netanyahu a acuzat Teheranul că încearcă “să îşi creeze o prezenţă în Siria”.

Potrivit unui raport al Russia Today de la acea vreme, lui Netanyahu i s-a comunicat că Moscova, “care priveşte Iranul ca având un rol esenţial pentru soluţionarea crizei [din Siria]”, va lua în considerare “interesele israelienilor”, ceea ce pare să fi fost o respingere diplomatică a acuzaţiilor Tel Aviv-ului.

“Iranul este aliatul strategic al Rusiei în Orientul Mijlociu”, i-ar fi spus Putin lui Netanyahu.

Martorii prezenţi la acea întâlnire susţin că după cererile făcute de Netanyahu preşedintelui rus, acesta din urmă a oftat şi i-a declarat premierului israelian că guvernul său nu poate să îl sprijine.

“Din păcate, nu putem să vă ajutăm în această problemă”, ar fi declarat Putin.

Rusia şi Iranul şi-au coordonat intens activităţile pentru a ajuta guvernul sirian în lupta împotriva terorismului.

Raportul Haaretz a apărut cu puţin timp înainte ca Rusia, Iranul şi Turcia, care acţionează ca state garante în discuţiile privind pacea din Siria, să fi convenit asupra detaliilor unei “zone de securitate” în provincia siriană vestică Idlib în timpul unor discuţii în capitala kazahă Astana pe tema soluţionării conflictului din Siria.

Cele trei ţări au căzut de acord pentru prima dată în ceea ce priveşte crearea a patru zone de securitate (sau detensionare a conflictului) în Siria în luna mai, şi deja au stabilit detaliile primelor trei zone, concentrându-se pe ultima zonă vineri, în a doua zi a celei mai recente runde de discuţii în Astana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor