Pentagonul recunoaşte: în Afganistan se află mai mulţi soldaţi decât s-a raportat anterior

Sediul central al apărării din SUA a recunoscut că în Afganistan există cu câteva mii de soldaţi mai mult decât s-a raportat anterior. Noua cifră depăşeşte limita impusă privind numărul de soldaţi din mandatul fostului preşedintele american Barack Obama.
Soldaţi americani.
Soldaţi americani. (Getty Images)

Oficiali ai Pentagonului au dezvăluit miercuri că aproximativ 11.000 de soldaţi americani se află în prezent în Afganistan, cu mult mai mult decât cifra de 8.400 raportată anterior.

Numărul real al soldaţilor americani desfăşurat în Afganistan a fost mult timp sub control, iar diverşi oficiali militari americani au recunoscut, în particular, că numărul soldaţilor în ţara asiatică este cu mult mai mare decât limita permisă.

Dar numărătoarea publică a fost ţinută la un nivel redus de către comandanţii militari, prin folosirea diverselor tactici de numărare a personalului.

“Nu este vorba despre o creştere a numărului soldaţilor”, ci mai degrabă un efort pentru a fi mai transparenţi în privinţa numărului total de soldaţi americani, a declarat Dana White, purtătoare de cuvânt a Pentagonului.

White a refuzat să furnizeze detalii similare pentru Irak şi Siria, unde mulţi consideră că numărul soldaţilor americani este mult mai mare decât a recunoscut public Pentagonul.

Noua numărătoare, care include unităţi temporare şi sub acoperire precum şi trupe regulate, are loc în condiţiile în care Pentagonul se pregăteşte să trimită aproximativ 4.000 de soldaţi în Afganistan pe baza planurilor revizuite ale preşedintelui Donald Trump de contracarare a ofensivei talibanilor.

Noile planurile ale SUA privind Afganistanul, au fost criticate de premierul pakistanez, care a precizat că noua strategie a lui Trump este destinată eşecului.

La rândul său, Trump a criticat Pakistanul, susţinând că SUA nu va tolera faptul că acesta oferă “paradise sigure” grupurilor extremiste, acuzaţie respinsă de guvernul din Islamabad.

“Nu mai putem menţine tăcerea cu privire la paradisurile sigure ale Pakistanului”, a afirmat Trump. “Pakistanul are mult de câştigat de pe urma parteneriatului cu acţiunile noastre din Afganistan. Are mult de pierdut prin continuarea adăpostirii teroriştilor”.

Ca un răspuns aparent la comentariile lui Trump, Islamabadul a amânat o vizită în Pakistan a asistentului secretarului de stat american, Alice Wells, vizită care trebuia să înceapă luni. Dar, Pakistanul nu a precizat că amânarea vizitei are legătură cu acuzaţiile preşedintelui american, deşi a criticat dur comentariile respective.