Raport: Pentagonul falsifică documente privind transferuri de arme către rebeli sirieni. Legături cu crima organizată din Europa de Est
alte articole
Proiectul pentru Raportarea Crimei Organizate şi a Corupţiei (OCCRP) şi Reţeaua de Investigaţii Jurnalistice din Balcani (Balkan Investigative Reporting Network/ BIRN) au prezentat marţi dovezi concludente care arată că Pentagonul nu numai că este implicat în prezent în livrarea de arme în valoare de până la 2,2 miliarde de dolari de la o reţea ilegală de furnizori privaţi către parteneri aliaţi în Siria – majoritatea fiind arme sovietice vechi – dar de fapt acesta şi manipulează documentele, precum certificate de utilizatori finali, aparent pentru a ascunde implicarea SUA în această schemă.
OCCRP şi BIRN au publicat documente interne privind achiziţii ale Departamentului american al Apărării, după o investigaţie extinsă care a descoperit că Pentagonul operează o schemă masivă de trafic de arme, care începe în Balcani şi Caucaz şi se sfârşeşte în Siria şi Irak. Aparent, programul face parte din campania SUA de pregătire, echipare şi asistare a Forţelor Democratice Siriene (SDF – o coaliţie formată din grupurile rebele YPG şi YPJ, pe de o parte, şi grupuri care aparţin Armatei Siriene Libere, pe de altă parte; coaliţia operează în principal în estul Siriei). În plus, transferurile de arme sunt masive şi programul pare să continue în următorii ani.
Publicaţia americană Foreign Policy a precizat că “Departamentul american al Apărării a prevăzut în buget suma de 584 milioane de dolari pentru această operaţiune siriană pentru anii financiari 2017 şi 2018 şi a alocat pentru perioada 2017-2022 alte 900 milioane de dolari pentru cheltuieli dedicate muniţiilor din perioada sovietică. În total, 2,2 miliarde de dolari vor fi folosiţi pentru a susţine fluxul de arme către rebelii sirieni în următorii câţiva ani.
Dar, poate şi mai şocantă este recunoaşterea faptului că furnizorii Pentagonului au legături cu reţele criminale cunoscute. Foreign Policy a mai declarat: “Conform raportului, mulţi dintre furnizorii de arme – în special în Europa de Est dar şi în foste republici sovietice, inclusiv Kazahstan, Georgia şi Ucraina – au atât legături cu crima organizată de pe cuprinsul estului Europei cât şi o documentaţie de afaceri dubioasă”.
Volumul de material necesar pentru programul Pentagonului – o fabrică de muniţii a anunţat în 2016 că plănuieşte să angajeze 1.000 de persoane pentru a ajuta la acoperirea cererii – aparent a împins furnizorii spre limită, forţând Departamentul american al Apărării să coboare standardele produselor pe care doreşte să le accepte.
Este posibil ca asocierea cu crima organizată să fie motivul pentru care Pentagonul a urmărit să îşi modifice documentele. În plus, volumul mare de arme care continuă să fie trimis pe câmpul de luptă din Siria şi alte părţi ale Orientului Mijlociu înseamnă, în mod inevitabil, o proliferare a armelor în rândul grupurilor teroriste dubioase – fenomen care a fost deja documentat în mod exhaustiv în legătură cu programul CIA de răsturnare a guvernului sirian, un program care se presupune că a fost închis. Asocierile şi alianţele încheiate între foste grupuri arabe din Armata Siriană Liberă – pe care Departamentul american al Apărării continuă să le susţină în nordul şi estul Siriei – sunt instabile, ceea ce înseamnă că armele furnizate de SUA vor continua să circule între diverse grupuri, dar fără a putea determina unde vor ajunge armele.
Unul dintre autorii raportului OCCRP/BIRN, Ivan Agelovski, a declarat pentru Foreign Policy că “Pentagonul înlătură orice dovadă în documentele sale de achiziţionare [de arme] care să arate că armele de fapt ajung în mâinile opoziţiei siriene”. În plus, raportul este bazat pe note interne guvernamentale americane care au dezvăluit că destinaţiile transporturilor de arme au fost şterse din documentele originale.