Tillerson lansează raportul internaţional asupra libertăţii religioase
alte articole
Secretarul de stat Rex Tillerson, a lansat Raportul internaţional asupra libertăţii religioase 2016 la 15 august la Departamentul de Stat. Tillerson a atras "atenţia asupra câtorva exemple mai şocante şi mai îngrijorătoare", care includeau, printre altele, acţiunile grupului terorist ISIS, China şi Iran.
Astfel, Tillerson a criticat ISIS pentru "genocidul împotriva minorităţii yazidi din Irak, a creştinilor şi musulmanilor şiiţi în zonele pe care le controla". El a afirmat că grupul extremist continuă să vizeze grupurile religioase şi etnice pentru "violare, răpire, înrobire şi chiar moarte".
În China, regimul a torturat şi a reţinut mii de oameni care îşi practică credinţele religioase, potrivit lui Tillerson, care a subliniat că "zeci de membri Falun Gong au murit în detenţie" de anul trecut. Acestea sunt cele mai recente decese în cei 18 ani de persecuţie. În 1999, liderul Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, temându-se de popularitatea practicii spirituale Falun Gong, a lansat o campanie extremă de eradicare a acesteia.
"Politicile [chineze] care restricţionează practicile şi expresiile religioase ale uigurilor, musulmanilor şi tibetanilor au crescut, de asemenea ", a spus Tillerson.
Secţiunea raportului privind China documentează numeroase abuzuri ale libertăţii religioase din China. Studiul atrage atenţia asupra situaţiei avocatului pentru drepturile omului, Gao Zhisheng, care a apărat diverse grupuri religioase, inclusiv creştinii şi practicanţii Falun Gong. După şase ani de hărţuire, Gao a fost încarcerat pentru 5 ani şi a fost supus torturii extreme. De la eliberarea lui Gao în 2014, regimul chinez a continuat să-l supună supravegherii abuzive şi arestării la domiciliu. Gao a dispărut de la domiciliu la 13 august a.c., potrivit membrilor familiei lui.
În Iran, Tillerson a arătat că 20 de persoane au fost executate "cu acuzaţii care includeau "război împotriva lui Dumnezeu", adăugând că" Baha'i, creştinii şi alte minorităţi sunt persecutaţi pentru credinţa lor".
Departamentul de Stat al SUA a început în anul 1998 să publice rapoarte anual, în conformitate cu Legea privind libertatea religioasă internaţională, a arătat Tillerson, "care susţine libertatea religioasă ca fiind o valoare americană esenţială în temeiul primului amendament al Constituţiei, precum şi un drept universal al omului".
Raportul din acest an a identificat 10 ţări "de o importantă deosebită": Birmania, China, Eritreea, Iran, Coreea de Nord, Arabia Saudită, Sudan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan, toate fiind incluse în raportul de anul trecut, de către Comisia americană privind libertatea religioasă internaţională.
Tillerson a reiterat că administraţia aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu guvernatorul Kansasului, Sam Brownback, care a fost recent nominalizat de preşedintele Donald Trump în postul de ambasador al SUA, la nivel mondial, pentru libertatea religioasă internaţională. Dacă va fi confirmat, Brownback va fi oficialul american de cel mai înalt rang, care va conduce vreodată comisia, a mai notat Tillerson.