Rusia acuzată de atacarea forţelor susţinute de SUA în Siria

Pentagonul şi aliaţii americanilor în Siria au declarat că avioane de luptă ruseşti au bombardat o zonă ocupată de Forţele Democratice Siriene, care sunt susţinute de SUA. Kremlinul a negat acuzaţia, susţinând că nu are niciun motiv să atace alianţa pro-Occident.
Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia.
Bombardier rusesc Su-35 aterizează la baza militara Hmeimim din provincia siriană Latakia. (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)

Luptătorii susţinuţi de SUA în Siria au declarat că au fost atacaţi sâmbătă dimineaţă de avioane de luptă ruseşti pentru prima dată în războiul civil complex din ţara arabă. Acuzaţia a fost ulterior coroborată de Pentagon, care a afirmat că în zonă se aflau de asemenea observatori occidentali.

“Muniţiile ruseşti au afectat o locaţie despre care ruşii ştiau că acolo se află membri ai Forţelor Democratice Siriene (FDS) şi observatori ai coaliţiei”, a precizat Pentagonul într-o declaraţie.

“Câţiva luptători FDS au fost răniţi”, se precizează în declaraţie. Niciunul dintre observatori nu a fost rănit.

Dar purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov, a negat că Moscova a vizat FDS-ul, o alianţă de luptători arabi şi kurzi susţinută de Washington.

“Acest lucru nu este posibil. De ce i-am bombarda?”, a întrebat Konaşenkov.

Atât FDS cât şi trupele guvernamentale siriene susţinute de Rusia şi Iran luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic în cadrul unor ofensive paralele, dar separate, în provincia estică siriană bogată în petrol Deir el-Zour.

Forţele siriene atacă în prezent capitala provincială, oraşul Deir el-Zour, în timp ce luptătorii FDS luptă împotriva militanţilor jihadişti pe partea estică a râului Eufrat.

Alianţa FDS a declarat că şase dintre luptătorii săi au fost răniţi în bombardamentul rusesc asupra unei zone industriale la nord –est de oraş, la aproximativ 7 km de la malul estic al Eufratului.

“La ora 3:30 a.m. (0030 GMT), în 16 septembrie 2017, forţele noastre situate pe partea estică râului Eufrat au fost vizate de avioane de luptă ruseşti şi ale regimului sirian, în regiunea Al-Sinnaiya”, a precizat FDS.

“Într-un moment în care forţele FDS înregistrează victorii importasnte împotriva Statului Islamic în Raqqa şi Deir Ezzor... unele părţi încearcă să creeze obstacole în calea progresului nostru”, a precizat declaraţia, folosindu-se o transcriere alternativă pentru Deir el-Zour.

Atacurile FDS împotriva Statului Islamic în Deir el-Zour şi în Raqqa sunt susţinute de avioanele coaliţiei conduse de SUA, în timp ce trupele regimului sirian primesc acoperire aeriană din partea Rusiei.

Luptătorii FDS nu îşi coordonează ofensiva în Deir el-Zour cu guvernul sirian sau Rusia, dar unii oficiali au precizat că există o oarecare linie de detensionare a violenţelor pentru a preveni ca cele două părţi să se ciocnească.

Spaţiul aerian sirian a devenit tot mai aglomerat pe măsura continuării războiului civil de 6 ani din această ţară. Astfel, atât avioanele de luptă ale coaliţiei conduse de SUA, cât şi cele ale Rusiei şi Siriei desfăşoară atacuri aeriene.

Confruntările dintre avioanele taberelor adverse au fost rare, dar în luna iunie un avion de luptă american a doborât un avion de luptă sirian suspectat că ar fi atacat unităţi FDS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe