Referendumul din Crimeea: Peste 95% din populaţie vrea în Rusia. Calculele nu ies

UPDATE - Referendumul din Crimeea a ajuns la final. După numărarea voturilor, peste 95% din votanţi vor ca regiunea autonomă ucraineană Crimeea să facă parte din Federaţia Rusă, conform precizărilor făcute de preşedintele Comisiei electorale locale, Mihalo Malîşev.
Vot în Crimeea. (captură youtube.com)
P. P.
17.03.2014

UPDATE - Referendumul din Crimeea a ajuns la final. După numărarea voturilor, peste 95% dintre votanţi vor ca regiunea autonomă ucraineană Crimeea să facă parte din Federaţia Rusă, conform precizărilor făcute de preşedintele Comisiei electorale locale, Mihalo Malîşev.

Luni, guvernul marionetă de la Simferopol va solicita oficial alipirea Republicii la Federaţia Rusă, conform declaraţiilor făcute de ”premierul” Serghey Aksionov.

"Parlamentul Crimeei se va reuni luni în sesiune extraordinară pentru a adopta o candidatură oficială la integrarea cu Federaţia Rusă", a anunţat Aksionov.

Chiar dacă puterile Occidentale au considerat referendumul ilegitim şi au condamnat Rusia pentru acţiunile separatiste, preşedintele rus, Vladimir Putin, a reafirmat faptul că referendumul este ”în deplină conformitate” cu dreptul internaţional.

***

Aproximativ 82% din populaţia Crimeei vrea să se alipească ”Rusiei protectoare” în detrimentul ”Ucrainei fasciste”, conform declaraţiilor făcute de "vice-premierul" guvermului marionetă al Crimeei, Rustam Temirgalyev, notează Kiev Post

”Aproximativ 58% din persoanele din Crimeea sunt etnici ruşi. Iar sociologii noştrii spun că aproximativ 50% din ucraineni vor să se alăture Rusiei iar 38% tătari vor de asemenea”, a declarat Temirgalyev, precizând şi că referendumul a fost transparent şi corect.

Totuşi, jurnaliştii occidentali, chiar şi unii ruşi, au fost opriţi prin mijloace violente de la relatarea evenimentului. Pe de cealaltă parte, retorica pro-Rusia a invadat toate mijloacele de comunicare publice din Crimeea.

În ciuda numeroaselor ilegalităţi din timpul votului, autorităţile de Simferopol, nerecunoscute de guvernul de la Kiev, au declarat că integrarea Crimeei în Rusia se va face repede.

Comentariile ”vice-premierului” din Crimeea, contravin şi precizărilor făcute de comunitatea tătărească care a anunţat că va boicota referendumul deoarece ambele opţiuni trimit republica în mâinile Rusiei.

În ultimele două săptămâni, un număr mare de cetăţeni ucraineni au fugit din Crimeea din cauza agresiunilor comise de către forţele ruseşti la care au fost supuşi, conform jurnaliştilor de la Kiev Post.

Contrar declaraţiilor preşedintelui rus, Vladimir Putin, care a susţinut, în repetate rânduri, că nu există trupe ruseşti în Crimeea, Temirgaliyev a afirmat că există aproximativ 8.000 de soldaţi ruşi ”absolut legali” pe teritoriul republicii.

Ocupaţia rusească din Crimeea nu se opri în peninsula Crimeea, ci se va răspândi şi în regiunile estice ale Ucrainei, unde au izbucnit în ultimele săptămâni mai multe mişcări separatiste, a asigurat ”vice-premierul”.

Parlamentul pro-Rusia de la Simferopol a început pregătirile, de acum o săptămână, pentru introducerea rublei ca monedă oficială în Crimeea.

Trupele ucrainene sechestrate în propriile baze militare de către trupele ruseşti se vor putea alătura trupelor din Crimeea sau vor primi trecere liberă în Ucraina, a adăugat Temirgaliyev.

Referendumul din Crimea a fost denunţat în repetate rânduri de către lumea civilizată şi nu va fi recunoscut de guvernul de la Kiev.

Statele Unite a avertizat că va adopta ”o serie măsuri„ împotriva Rusiei, precum izolarea politică şi economică, dacă referendumul va avea loc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor