Zeci de mii de persoane protestează la Moscova împotriva intervenţiei din Crimeea

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (DAVID GOLDMAN / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
15.03.2014

Cu o zi înainte de referendumul din Crimeea, zeci de mii de ruşi s-au adunat sâmbătă, în centrul Moscovei, în semn de protest faţă de intervenţia Rusiei în Ucraina.

Fluturând steaguri ucrainene şi strigând sloganuri auzite în timpul protestelor EuroMaidan din Kiev, manifestanţii i-au cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să-şi retragă trupele din regiunea autonomă ucraineană.

Protestatarii purtau pancarte pe care scria "Putin, ieşi din Ucraina", "Ucraina este un stat suveran" şi altele, care comparau invazia Rusiei în Crimeea cu anexarea Regiunii Sudete de către nazişti.

Manifestanţii au criticat tactica lui Putin şi s-au declarat împotriva anexării Crimeei, subliniind că Rusia ar trebui să respecte frontierele din Ucraina.

O echipă AFP prezentă la miting a estimat că au participat circa 20.000 de oameni. Alte mass-media au vorbit despre 50.000 de oameni, în timp ce estimarea poliţiei ruse cu privire la numărul celor prezenţi a fost de doar 3.000 de persoane. Poliţia rusă minimalizează frecvent dimensiunea demonstraţiilor de opoziţie.

Unii protestatari de stânga au fluturat bannere negre şi roşii ale extrem de controversatei Armate Ucrainene a Insurgenţilor (UPA) , care s-a luptat atât cu forţele sovietice cât şi cu cele naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Unii din protestatari au scandat "Inamicul principal este la Kremlin. Nu e fascismul, nu e imperialismul".

La o demonstraţie rivală în centrul Moscovei, care părea să fie bine organizată, poliţia a estimat că 15.000 de oameni s-au adunat în sprijinul lui Putin. Demonstranţii, purtând steaguri comuniste, erau aşezaţi în rânduri uniforme, erau îmbrăcaţi în roşu, şi fluturau steaguri în timp ce vorbitorii înfierau "fasciştii" din Ucraina despre care ei spun că vizează etnicii ruşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor