Reciprocitatea non-obligativităţii vizelor cu SUA şi Canada rămâne un vis - decizie CE

Comisia Europeană a decis ca, în acest moment, nu este potrivită suspendarea dreptului cetăţenilor americani, canadieni etc. de a intra fără viză în state ale Uniunii Europene.
(BEN BORG CARDONA / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
11.10.2014

Comisia Europeană a decis ca, în acest moment, nu este potrivită suspendarea dreptului cetăţenilor americani, canadieni etc. de a intra fără viză în state ale Uniunii Europene.

Potrivit unui raport publicat vineri pe site-ul CE, forul european a primit la începutul anului 2014 notificări de la Bulgaria, Croaţia, Cipru, Polonia şi România, cele patru ţări sesizând faptul că cetăţenilor lor li s-au solicitat vize când călătoresc în Australia, Brunei, Canda, Japonia şi SUA.

În urma evaluării situaţiei de non-receiprocitate cu anumite terţe ţâri în domeniul politicii vizelor, respectiv acele situaţii în care cetăţeni ai unor ţări ce nu sunt membre ale UE pot călători fără viză în ţări UE în timp ce ţările lor nu oferă aceeaşi facilitate pentru cetăţenii UE din alte ţări, CE a ajuns la concluzia că „în acest stadiu, nu ar fi oportun să se suspende scutirea de la obligativitatea vizelor pentru anumite categorii de resortisanţi ai ţărilor terţe în cauză”, a informat Direcţia Generală Afaceri Interne a Comisiei Europene.

Practic, CE a dispus că ar fi inoportună impunerea reciprocităţii cu statele terţe, printre care SUA şi Canada.

Anunţul CE vine la scurtă vreme după ce diplomaţi canadieni şi-au exprimat temerile că, din cauza menţinerii vizelor, România şi Bulgaria ar putea bloca ratificarea acordului de liber schimb dintre UE şi Canada (CETA)

Reamintim că, în urmă cu un an, Ministrul de Externe Titus Corlăţean, declara că a făcut şi efectuează demersuri pentru eliminarea vizelor impuse cetăţenilor români de către Canada şi "avertiza" că dacă aceasta nu se va întâmpla, atunci nu crede că Parlamentul României va ratifica acordul de liber-schimb dintre UE şi Canada (CETA).

"O spun public: personal, nu cred că Parlamentul României şi că parlamentarii români vor ratifica acordul respectiv dintre UE şi Canada fără ca autorităţile canadiene să adopte o măsură corectă faţă de libera circulaţie a cetăţenilor români", declara Corlăţean în noiembrie 2013.

Ulterior, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, George Ciamba, a precizat că declaraţiile lui Corlăţean despre blocarea acordului de liber-schimb dintre Canada şi Uniunea Europeană au fost făcute "în nume personal."

În pofida asigurărilor lui Ciamba, pe 26 septembrie, diplomaţi canadieni citaţi de agenţia the Canadian Press au afirmat că există temeri că România şi Bulgaria ar putea bloca ratificarea CETA.

"Există preocupare că ar putea apărea probleme în parlamentele celor două ţări. Nu este clar în totalitate dacă Acordul va trebui ratificat în parlamentele naţionale din statele UE sau în Parlamentul European", explică diplomatul citat, preluat de Gândul.

Canada a decis menţinerea vizelor pentru cetăţenii din România, Bulgaria şi Cehia pentru a bloca eventuale solicitări ilegale de azil. Anul trecut, Canada a ridicat obligativitatea vizei pentru cehi. România şi Bulgaria nu au beneficiat de aceeaşi facilitate, din cauza preocupărilor autorităţilor privind traficul de persoane şi infracţionalitatea organizată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor