Reacţii ale jurnaliştilor la nivel internaţional după redeschiderea dosarului de "kompromat" în cazul Emiliei Şercan

Emilia Sercan (Mihut Savu (Epoch Times Romania)
D.B.
09.09.2024

Iniţiativa europeană Media Freedom Rapid Response (MFRR), care monitorizează, sprijină şi apără libertatea presei şi a jurnaliştilor în Uniunea Europeană şi ţările candidate la aderare, a salutat hotărârea de redeschidere a anchetei privind infracţiunile împotriva jurnalistei Emilia Şercan.

Potrivit MFRR, decizia este „un pas pozitiv spre soluţionarea hărţuirii şi intimidării” cu care Şercan s-a confruntat în ultimii doi ani.

„Această hotărâre vine după o lungă bătălie juridică dusă de Şercan pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili de campaniile de defăimare împotriva sa şi de scurgerea fotografiilor sale private, în urma reportajelor sale despre cazuri de plagiat de profil înalt, printre care preşedintele Senatului României şi fost prim-ministru Nicolae Ciucă, mai scriu cei de la MFRR într-un comunicat publicat pe site-ul oficial.

Sursa citată adaugă că ancheta iniţială a produs o serie de erori, întârzieri inutile şi încălcări ale procedurii înainte de a fi închisă fără urmărire penală în noiembrie 2023.

„Aceste eşecuri au condus la numeroase proteste din partea jurnaliştilor şi a grupurilor de apărare a libertăţii presei, îngrijorate de faptul că acest caz ar fi putut sucomba unei muşamalizări. Joia trecută, Şercan şi-a câştigat recursul, ceea ce va duce la relansarea anchetei în următoarele săptămâni.

În aprilie, Curtea Supremă a României a redeschis un alt dosar legat de acest caz, în care era cercetat fostul ministru de Interne Lucian Bode, confirmând, de asemenea, numeroase eşecuri procedurale în ancheta iniţială”, se mai arată în document.

În final, MFRR afirma că „această decizie de a recunoaşte eşecul anchetei anterioare reprezintă o victorie crucială pentru jurnalismul independent din România”.

“Felicităm Curtea pentru luarea acestei măsuri şi îndemnăm autorităţile să desfăşoare o anchetă completă şi imparţială. MFRR continuă să solicite protecţii mai solide pentru jurnaliştii de investigaţie precum Şercan, care sunt susceptibili de a se confrunta cu represalii pentru munca lor”, conchide comunicatul semnat de Institutul Internaţional de Presă (IPI), Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (EFJ), Free Press Unlimited (FPU) şi OBC Transeuropa (OBCT).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor