Reacţie din diaspora: Ponta seamănă cu acei români care stau cu mâna-ntinsă prin oraşele Europei
alte articole
Românii din diaspora sunt nemulţumiţi de faptul că, deşi au fost împinşi de condiţiile vitrege din ţară să plece pentru a le trimite bani rudelor să traiască decent, premierul Victor Ponta a avut îndrăzneala să le ceară câte 10 euro de persoană pe lună pentru a combate sărăcia din România, reiese dintr-un comunicat al Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) remis Epoch Times.
"Avem o realitate, trei milioane din populaţia dinamică cu capacitate de muncă din România sunt în afara ţării si nu plătesc niciun leu la sistemul social. Stiu, se spune că trimit bani acasă, dar nu-i trimit la şcoli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la şomaj. Ii trimit pe căi private, foarte bine acest lucru. Dar gândiţi-vă, dacă cei trei milioane ar cotiza cu zece euro pe lună la bugetul social al României, ar fi o contribuţie pe care am simţi-o. Deci, e o problemă şi cred că creşterea numărului de contribuabili este singura soluţie sustenabilă pe termen lung", a afirmat premierul, citat de Agerpres.
Declaraţiile au fost considerate total nepotrivite de românii din diaspora care în scurt timp au reacţionat: "Despre cine vorbeşte domnul Ponta? Cine sunt oamenii din diaspora? Pe cine doreşte Premierul României să impoziteze?Cei care au plecat din ţara lor dragă împinşi de lipsa locurilor de muncă, lăsând în urmă prieteni dragi, părinţi sau chiar copii; cei plecaţi pentru că în ţara lor politicienii au fost mai atenţi să-şi umple buzunarele decât să creeze locuri de muncă; cei plecaţi să strângă un ban, pe care de cele mai multe ori îl trimit în ţară la copii, părinţi, sau rude, pentru ca aceştia să aibă un trăi mai decent."
Românii din diaspora consideră că în ciuda faptului că a locuit pentru scurt timp în diaspora, Victor Ponta nu a înţeles nimic din drama pe care o trăiesc românii din afară graniţelor, acest lucru fiind evident şi datorită lipsei de reacţie la toate demersurile făcute de FADERE şi alte asociaţii pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care se confrunta românii din străinătate.
"Conaţionalii noştri de peste graniţe aşteaptă ca Guvernul României să repatrieze românii decedaţi care zac prin frigiderele altor ţări, să se reducă taxele consulare. Aşteaptă ca într-o zi România să fie pregătită să-i primească pe cei care doresc să se întoarcă acasă, iar profesorii şi medicii să nu mai părăsească ţara.
Aceştia sunt revoltaţi că politicienii noştri vor să bage mâna în buzunarul românilor din diaspora şi să le mai scoată 10 euro pe lună. Semănaţi perfect cu acei români care ne fac de ruşine prin oraşele Europei, care stau cu mâna-ntinsă, cerşind milă trecătorilor. Aşteptaţi cei 10 euro de la toţi românii din diaspora sau doar de la cei cărora le-aţi permis să voteze?", mai scrie în comunicat.
Românii din diaspora cer primului ministru să se ocupe de problemele reale ale României, de problemele reale ale românilor din ţară şi din străinătate, să facă ceva pentru cel mai mare investitor al României - diaspora Română - care trimite în România mai mult de 5 miliarde de euro anual.
Reacţia lui Victor Ponta
Premierul Victor Ponta a declarat pe Facebook vineri că are "prea mare respect" faţă de conaţionalii noştri din afara ţării "ca să asiste pasiv la cum sunt minţiţi şi folosiţi în mod repetat în bătăliile interne".
"Da, avem nevoie de bani la buget, avem nevoie de bani pentru sănătate, educaţie, pentru combaterea marii problemei a ţării: sărăcia. Nu putem ignora, în spatele unor teme artificiale, marile probleme structurale ale ţării. De aceea, este normal să încercăm să echilibrăm bugetul printr-o chestiune de bază: să încercăm să avem mai mulţi contribuabili faţă de cei care beneficiază de asistenţă. E o chestiune de sustenabilitate şi în acest context trebuie privită ideea implicării diasporei în soluţionarea marilor probleme ale României.
Nu am propus şi nu cred că ar avea cum în mod real cotiza cu 10 Euro cei din diaspora la buget, dar participarea lor la dezvoltarea ţării şi la sustenabilitatea mărilor sisteme de pensii, sănătate şi educaţie ar fi necesară (din citat rezultă ca titlul nu are nicio legătură cu ce am zis, ca şi reacţia Fadere!) Orice altceva este o interpretare de rea voinţă şi o manipulare. Sunt deschis mereu la o dezbatere cu diaspora despre cum putem lucra împreună în interesul României. Încercăm la rândul nostru să ajutăm diaspora, o dovadă de anul trecut fiind gratuitatea eliberării certificatelor de naştere în străinătate. Haideţi să explorăm împreună calea de a vedea români mai fericiţi, în ţara şi în străinătate", a scrie pe Facebook, premierul Victor Ponta.
Daniel Tecu, preşedintele Federaţiei asociaţiilor de români din Europa, i-a transmis şi el un mesaj lui Ponta: "Poate că ar trebui să scădeţi din aroganţa dumneavoastră şi să începeţi să ţineţi cont şi de petiţiile şi de cererile noastre. Dacă aţi fi ţinut cont de scrisoarea pe care FADERE v-a trimis-o pe 21 septembrie 20014, în care vă arăta foarte clar câte şi unde trebuie instalate secţiile de vot în diaspora, la această oră eraţi Preşedinte al României".
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.