UPDATE: "E foarte clar că nu e clar dacă se pot înfiinţa noi secţii de votare" - Meleşcanu după discuţiile cu reprezentanţii BEC

Teodor Meleşcanu, numit luni ministru de externe, se întâlneşte marţi dimineaţă cu reprezentanţi ai Biroului Electoral Central pentru a discuta "modalităţi legale" de a îmbunătăţi participarea la vot a românilor din diaspora, relatează postul B1 TV. Anterior întâlnirii, Meleşcanu a precizat că există ambasadele au solicitat deschiderea a 25 de noi secţii de vot.
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
11.11.2014

UPDATE: La finele discuţiilor cu reprezentanţii BEC, Teodor Meleşcanu a declarat că a prezentat propunerile pentru organizarea următorului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale în Diaspora iar BEC a cerut ca acestea să fie formulate în scris, după care va da un punct de vedere, relatează HotNews.

"E foarte clar că nu e clar dacă se pot înfiinţa noi secţii de votare. (...) Pe legislaţia actuală nu e posibil, dacă se vor face derogări, atunci vom putea discuta. Dacă nu, vom face o mai bună organizare pentru a asigura o desfăşurare câ mai rapidă, dar în conditii de legalitate a procesului electoral", a declarat Meleşcanu.

Noul şef al diplomaţiei a mai precizat că MAE va organiza o conferinţă de presă maţi, în cadrul căreia va prezenta măsurile propuse pentru o mai bună desfăşurare a votului în diaspoara, la cel de al doilea tur de scrutin.

* * *

Teodor Meleşcanu, numit luni ministru de externe, se întâlneşte marţi dimineaţă cu reprezentanţi ai Biroului Electoral Central pentru a discuta "modalităţi legale" de a îmbunătăţi participarea la vot a românilor din diasporă, relatează postul B1 TV. Anterior întâlnirii, Meleşcanu a precizat că există cereri de la ambasade pentru deschiderea a 25 de noi secţii de vot.

Reamintim în context că Federaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) a cerut ca în turul doi al alegerilor să fie amenajate 1.000 de secţii de vot şi să se dubleze personalul şi numărul ştampilelor în secţiile deja existente, astfel încât, ziua de 16 noiembrie să nu fie o reiterare a primului tur de scrutin, când românii din străinătate au stat la cozi uriaşe pentru că în final parte din ei să nu reuşească să voteze.

Ajuns la sediul BEC, Meleşcanu a declarat că a venit cu toate proiectele pregătite şi s-a declarat încrezător că problema românilor din diaspora va fi rezolvată: ”Toate proiectele sunt pregătite. Inclusiv pentru alocarea de bani. Cel mai bine e să discutăm direct. Suntem două instituţii responsabile care au acelaşi obiectiv, acela de a respecta dreptul românilor de a vota. Vom discuta despre cum să rezolve problema votului românilor din diaspora.”, a răspuns Meleşcanu, întrebat de presă dacă a venit pregătit cu un proiect de OUG.

Reamintim că luni, imediat ce a fost propus pentru funcţia de ministru după demisia lui Titus Corlăţean, Meleşcanu a declarat că primul lucru pe care îl va face în noua sa calitate va fi să discute cu reprezentanţii BEC în vederea rezolvării problemei votului din străinătate, obiectivul fundamental fiind ca toţi românii să îşi poată exercita votul. Totodată, Meleşcanu a mai afirmat că dacă ar fi fost ministrul Afacerilor Externe, astfel de probleme la votul din diaspora nu ar fi avut loc.

La scurt timp dup aceste declaraţii, Meleşcanu, fostul director al SIE implicat în uriaşul scandal "Ponta ofiţer acoperit", a depus luni seară, la Palatul Cotroceni, jurământul de investire în funcţia de ministru al Afacerilor Externe. La ceremonie au luat parte preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, cel care l-a propus pe Meleşcanu pentru a ocupa această funcţie.

"Înainte de a depune jurământul, vreau să observ că demisia dlui Corlăţean a intervenit prea târziu; dânsul trebuia să-şi asume eşecul din data de 2 (noiembrie, n.r.) noaptea. Vreau să ştiţi, dle ministru, că nici pe dvs nu v-aş fi numit, având în vedere întâmplările din ultimul an de mandat al dvs la SIE. Dar o fac datorită urgenţei şi mai ales pentru că am rămas cu o declaraţie a dvs în minte - că, dacă aţi fi fost ministru de Externe, nu s-ar fi întâmplat cu votul din Diaspora. Având încredere, totuşi, în ceea ce aţi spus public, va invit să depuneţi jurământul", i-a transmis preşedintele Traian Băsescu lui Meleşcanu, la ceremonia de depunere a jurământului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor