Diaspora umilită din nou. Tăriceanu pretinde că unii îşi vor vinde votul pentru un mic şi-o bere

"Al doilea om în stat insultă românii din diaspora", declară revoltat deputatul Aurelian Mihai, făcând referire la afirmaţiile făcute vineri de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit cărora votul prin corespondenţă nu ar fi bun pentru că unii l-ar vinde pentru bani sau pentru "un mic şi o bere."
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
24.01.2015

"Al doilea om în stat insultă românii din diaspora", declară revoltat deputatul Aurelian Mihai, care nu demult a făcut greva foamei pentru românii din afară, făcând referire la afirmaţiile făcute vineri de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit cărora votul prin corespondenţă nu ar fi bun pentru că unii l-ar vinde pentru bani sau pentru "un mic şi o bere."

Introducerea votului prin corespondenţă a fost adusă în discuţie după ce zeci de mii de români din străinătate au stat, la ambele tururi de scrutin, ore în şir la cozile lungi de kilometri pentru a vota, deşi mulţi dintre ei nu au mai apucat - fapt ce a inspirat o ţară întreagă.

Deşi după prezidenţiale, tot mai mulţi politicieni au ridicat chestiunea, nu este tocmai un deziderat al partidelor vechi, după cum susţin unii analişti, care avertizează că, la suprafaţă, politicienii se vor erija în susţinătorii iniţiativei, însă slabe speranţe ca un astfel de proiect de lege să fie adoptat.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat, vineri, că votul prin corespondenţă şi cel electronic nu sunt o opţiune viabilă pentru românii din diaspora întrucât există riscul de "alterare a votului, ca să nu spun chiar de fraudare".

"Pentru cei cu o conştiinţă civică politică redusă a da plicul cu vot pentru o sumă de bani sau pentru un mic şi o bere la o fiestă în străinătate nu cred că e o mare problemă. Deci, trebuie să fim foarte atenţi în legătură cu această chestiune", a declarat Tăriceanu, citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte votul electronic, Tăriceanu susţine că deşi acesta poate să fie o soluţie la prima vedere comportă "complicaţii tehnice care au fost relevate de specialişti din domeniu".

"Şi mai are o mare problemă: nu putem într-un timp foarte scurt după închiderea votului să verificăm dacă nu există vot dublu, şi electronic şi pe listă", a adăugat liderul PLR.

Nu demult, un alt coleg de-al lui Tăriceanu, liderul PLR Satu Mare, Mircea Pal, îi umilea pe românii "care până mai ieri se numeau căpşunari, zilieri şi îngrijitori de moşi şi babe acum se autointitulează diaspora", sugerându-le acestora să se întoarcă în ţară pentru a plăti impozite până să îşi aroge dreptul de a face revoluţie de la distanţă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor