Războiul Turciei şi Iranului cu reţelele de socializare

Facebook privit prin ochii utilizatorilor
Facebook privit prin ochii utilizatorilor (www.newstimisoara.ro)

Odată cu apariţia Primăverii Arabe, reţelele sociale au căpătat un rol major în organizarea de proteste spontane. Sunt folosite la fel de mult pentru spionarea şi strivirea dizidenţilor. De curând subiectul reţelelor de socializare „izbucneşte” în dezbaterile politice din Turcia şi Iran într-un mod senzaţional şi cu totul neaşteptat.

Ankara vrea să contracareze rolul foarte puternic al opoziţiei pe web.

După înfrângerea suferită în războiul cu reţelele sociale, care au devenit un mijloc puternic de comunicare şi de denunţare folosit de tinerii protestatari din Gezi Park (în timpul protestelor din luna iunie), partidul islamic AKP al premierului turc Recep Tayyip Erdogan a decis să angajeze 6.000 de oameni pentru a-şi garanta propria prezenţă pe Twitter şi Facebook şi de a contracara opoziţia pe web.

O primă măsură a putut fi observată în zilele de după protestele din iunie, atunci când au apărut pe twitter insultele repetate ale lui Erdogan împotriva tinerilor protestatari. Protestatarii erau numiţi „ extremişti şi jefuitori care încearcă să destabilizeze ţara”.

Erdogan i-a numit pe protestatarii pe Twitter „capulcu” (jefuitorii) şi în acele zile reţeaua a fost invadată de acest cuvânt. Dar tinerii turci utilizatori de social media au anglicizat cuvântul în „chapul”, care mai târziu a devenit sinonimul cu rezistenţă împotriva poliţiei şi a interzicerii anti-secularismului de a trăi în conformitate cu obiceiurile occidentale. Autogol pentru guvernul turc.

Erdogan a vorbit, de asemenea, despre forţe străine care complotau împotriva Turciei şi guvernului său şi a respins chiar decisiv Twitterul, acuzându-l de a fi „cea mai rea ameninţare pentru societate”.

Între timp, represiunea continuă neobosită şi a devenit din ce în ce mai violentă: zeci de persoane au fost arestate, aminteşte Hurriyet online, doar pentru un tweet de susţinere a protestului.

Teheran

Facebook şi Twitter au devenit accesibile pentru utilizatorii iranieni noaptea trecută, pentru prima dată din 2009, atunci când serviciul a fost oprit în urma protestelor violente, sângeros suprimate, împotriva re-alegerii fostului preşedinte, Mahmoud Ahmadinejad.

Dar "Minunea" nu a durat mult, timp de o zi sau chiar mai puţin. Principalul social media, Twitter şi Facebook, accesibile ieri în Iran au fost blocate din nou. Oficialii guvernamentali citaţi de New York Times au explicat eliberarea temporară a site-urilor a fost cauzată de o problemă tehnică.

Conform mărturiilor mai multor utilizatori, Facebook şi Twitter au fost de fapt accesibile în Iran noaptea trecută fără nici un fel de filtru, un tip de "accident" care a mai existat şi în trecut.

"Dragi prieteni din Statele Unite, credeţi în miracole? Ei bine, s-a întâmplat unul chiar în Iran, în fapt, guvernul a eliminat filtrul de pe Facebook", spune Mehdi pe profilul lui Fb. "Twitter şi Facebook sunt permise. Rohani mulţumesc!", a adăugat Ali pe Twitter. "Ce bucurie noaptea trecută, să te duci pe Twitter fără VPN", a fost de acord Sima.

Iran blochează accesul la Twitter, dar, de asemenea, la Facebook, YouTube si multe alte site-uri, în special politice. Internautii trebuie să aibă un VPN pentru a naviga pe net, dar cei mai mulţi încă nu pot naviga. Multe autorităţi, cu toate acestea, au propriile lor pagini pe reţelele sociale, cum ar fi pagina de Facebook şi Twitter al Liderului Suprem, Ayatollah Khamenei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe