1168 de cuvinte cheie pe care Skype le foloseşte pentru a-i cenzura şi monitoriza pe utilizatorii săi chinezi

Skype.
Skype. (The Epoch Times Romania)
Epoch Times România
12.03.2013

Nu este un secret că guvernul chinez îşi spionează proprii cetăţeni şi că cenzurează ceea ce pot vedea şi accesa on-line. Dar pentru cei mai importanţi jucători din industria tehnologiei, cum ar fi Microsoft, pentru o poziţie pe piaţa chineză profitabilă merită să renunţi la anumite principii etice, aspect ce nu ar fi acceptat în mod normal în lumea occidentală, potrivit unui articol publicat pe ZDNet.

Pe fondul zvonurilor că Skype nu este atât de sigur sau confidenţial cum se crede, un student american a arătat că autorităţile chineze pot monitoriza şi cenzura mesajele-text.

În scopul extinderii pe piaţa chineză, Microsoft a dezvoltat o versiune a Skype, pe care compania din Redmond, Washington, a cumpărat-o în 2011 la preţul de 8,5 miliarde dolari, împreună cu Tom Online, o companie de Internet mobil din China. Făcând acest lucru, compania a lăsat o urmă de controversă privind viaţa privată şi libertăţile grupurilor civile - care nu este limitată de Electronic Frontier Foundation (EFF) - prin cedarea în faţa cerinţelor "opresive" ale guvernului chinez.

Problemele Microsoft sunt determinate de faptul că în China trebuie să joci după reguli chineze. Cu toate acestea, exact cât de mult date sunt transmise sau achiziţionate de guvernul chinez despre utilizatorii Skype nu este încă cunoscut. EFF şi alţii au semnat o scrisoare deschisă în ianuarie, în care cereau Microsoft să lanseze un raport privind transparenţa, care să detalieze modul în care compania tratează cererile de date ale utilizatorilor din China şi din întreaga lume.

EFF, printre alţii, a vrut ca Microsoft să furnizeze detalii cu privire la "relaţia operaţională curentă dintre Skype şi TOM Online din China şi alţi utilizatori licenţiaţi ai tehnologiei Skype", în scopul înţelegerii capacităţilor de supraveghere şi cenzură la care pot fi supuşi utilizatorii.

Varianta Skype deţinută de Microsoft recunoaşte că singura versiune chineză oferită de partenerul său conţine o caracteristică de filtrare a chatului, "în conformitate cu legislaţia locală", şi că TOM Online este acţionar majoritar în această înţelegere.

Microsoft a păstrat tăcerea privind problema şi nu a comentat la momentul respectiv.

Cu o oarecare ipocrizie, Microsoft este membru fondator al Global Network Initiative, o coaliţie de societăţi care promovează responsabilitatea corporativă în libertatea de exprimare on-line.

Acum, studentul în vârstă de 27 de ani de la Universitatea din New Mexico, Jeffrey Knockel, a spart o parte din codul Skype şi a dezvăluit o listă de cuvinte, pe care guvernul chinez le foloseşte pentru a-şi spiona proprii cetăţeni, într-un interviu pentru Bloomberg.

El spune pe site-ul său că: "Aceste liste sunt folosite atât pentru cenzură, cât şi pentru supraveghere, dacă nu este indicat altfel".

Lucrarea sa s-a axat pe mesajele-text între utilizatorii TOM-Skype şi nu se referă la serviciul de telefonie pe Internet (VoIP), deşi acesta este principalul serviciu utilizat.

Dar factorul îngrijorător este faptul că Knockel a descoperit că TOM-Skype conţine o caracteristică de supraveghere, care, atunci când o "expresie ofensatoare" este detectată, trimite o copie a acelui mesaj spre un server TOM-Skype, fiind menţionate contul de utilizator, data, ora şi dacă mesajul a fost primit sau trimis de utilizator.

Indiferent dacă aceste date sunt sau nu comunicate direct guvernului chinez, agenţiile de aplicare a legii şi serviciile de informaţii au dreptul legal de a "cita" aceste date după bunul plac şi de a acuza cetăţenii - în multe cazuri fără un mandat.

O parte din aceste cuvinte se referă la evenimente din trecut - multe dintre ele fiind cenzurate de furnizorii de Internet în conformitate cu prevederile legislaţiei chineze - şi arată măsurile extinse pe care partidul de guvernământ le întreprinde pentru a limita fluxul de informaţii disponibil pentru cetăţenii săi.

În timp ce aspectele referitoare la protestele din Piaţa Tiananmen din 1989 sunt filtrate, alături de evenimentele recente legate de politicieni de înalt profil şi altele asemănătoare, în lista cuvintelor sunt incluse şi organizaţii care raportează cu privire la libertatea de exprimare din ţară şi fraze aparent aleatorii, cum ar fi "Ferrari" şi "Quebec".

Termenii pornografici sunt, de asemenea, în mod activ monitorizaţi de TOM-Skype şi cenzuraţi după bunul plac.

Knockel a descoperit în timpul cercetărilor sale că de fiecare dată când se conecta la TOM-Skype, serverele din China descărcau o listă actualizată cu cuvinte cheie, care era inclusă în aplicaţie şi care îi monitoriza mesajele. Această listă de cuvinte cheie era codată, dar el a reuşit în cele din urmă să decodeze fişierul într-un format text uşor de citit, dar în limba chineză.

Chiar şi mesajele celor care comunică cu persoane din afara Chinei cu o versiune a TOM-Skype sunt monitorizate, arătând capacitatea autorităţilor chineze de a monitoriza comunicaţiile extra-teritoriale.

Cercetarea sa evidenţiază că deşi firmele occidentale, cum ar fi Microsoft, trebuie să respecte legislaţia chineză pentru a funcţiona în ţară, există un conflict semnificativ între idealurile americane şi suprimarea libertăţii de exprimare din China.

Dar fără îndoială că zeci, dacă nu chiar sute, de alte firme occidentale sau cu sediul în SUA renunţă la principiile etice şi la propriile principii în scopul operării pe piaţa chineză profitabilă şi în continuă expansiune.

În plus faţă de evidenţierea cenzurii online şi a practicilor de supraveghere ale autorităţilor chineze, Knockel a primit nota 10 din partea profesorului său pentru activitatea sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor