Iranul intensifică cenzura pe Internet cu mai puţin de o lună înainte de alegeri

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad , Teheran, 15 ianuarie 2013
Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad , Teheran, 15 ianuarie 2013 (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
20.05.2013

Iranul a reuşit să blocheze accesul la bloguri, la Facebook şi Twitter, care au fost instrumente-cheie în mobilizările de protest din 2009. Autorităţile iraniene au blocat şi reţele virtuale private, precum VPN şi Privoxy, cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale, care vor avea loc la 14 iunie, notează luni ziarul spaniol ABC.

Un expert iranian în Internet, care a cerut să nu-i fie dezvăluit numele, a declarat că 'serviciile secrete au luat tot felul de măsuri pentru a încetini folosirea Internetului şi a evita accesul la orice pagină pe care o consideră potenţial periculoasă pentru securitate'. 'Intervin mai ales în reţelele sociale şi în VPN (reţele virtuale private, utilizate pentru a dejuca blocajul pe Internet), pe lângă o diminuare a vitezei de acces la companiile de furnizare a serviciilor şi blochează tot mai multe pagini', a subliniat el.

Un diplomat european care a constatat la rândul său o multiplicare a problemelor pentru accesul la reţea, crede că autorităţile se tem că 'Internetul şi în special reţele de socializare precum Twitter sau Facebook, mai flexibile şi care permit o comunicare foarte rapidă între un mare număr de persoane, să poată fi utilizat împotriva lor'. Sursa a reamintit că în proteste, care au urmat denunţurilor de fraudă la alegerile prezidenţiale din 2009, s-au folosit aceste reţele de Internet 'pentru a coordona manifestanţii cum s-a întâmplat ulterior în revoltele din ţările arabe'.

Lupta internă pentru putere (în regimul islamic al Iranului) este acum foarte puternică şi cred că se tem ca elemente din propriul regim ar putea utiliza Internetul unii împotriva altora şi să creeze o situaţie de haos în lupta electorală', a subliniat sursa diplomatică. Sâmbătă, 18 mai, ministrul iranian al tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Mohamad Hassan Nami, a anunţat că Iranul a prezentat Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor o propunere pentru a cenzura 'dimensiunea imorală a internetului'.

Un mare număr de pagini web sunt blocate în Iran, între care şi multe site-uri ale mass-media străine, alături de multe altele ale grupurilor sociale şi politice, atât iraniene cât şi internaţionale, pe care guvernul de la Teheran le consideră ostile. Reţele sociale, în special Twitter şi Facebook, şi chiar unele motoare de căutare precum Google, care nu sunt în engleză, sunt de asemenea blocate, la fel ca orice fel de bloguri, indiferent de originea sau de tematica pe care o abordează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor