China: "Democraţia, drepturile omului şi presa liberă pun în pericol ţara noastră"

Există şapte idei "subversive" care ar ameninţa societatea chineză. Sau cel puţin asta crede Partidul Comunist Chinez şi liderul său, Xi Jinping, care a emis o notă secretă membrilor PCC - aşa numitul „Document No. 9”
Xi Jinping în Marea Sală a Poporului din Beijing, 27 iunie 2013. (Wang Zhao / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
20.08.2013

Conform unui proaspăt document pus în circulaţie există şapte idei "subversive" care ar ameninţa societatea chineză. Cel puţin asta crede Partidul Comunist Chinez şi liderul său, Xi Jinping, care a emis o notă secretă membrilor PCC - aşa numitul „Document No. 9” - şi care enumeră şapte pericole în acest sens. Care sunt ele? Primul este "democraţia constituţională", apoi „valorile universale” în domeniul drepturilor omului, independenţa mass-media şi participarea la societatea civilă, "liberalismul economic necontrolat" şi "critica nihilistă referitoare la trecutul PCC".

Documentul susţine, de asemenea, că forţele occidentale "ostile" Chinei şi dizidenţii încearcă să se infiltreze în mod constant în "sfera ideologică". Acest memo nu a fost răspândit în afara Partidului, dar a „scăpat” în afara ţării şi a fost raportat de către New York Times. Un document de acest nivel trebuie să aibă aprobarea secretariatului de Partid, deci chiar a preşedintelui Xi Jinping în persoană.

Intern, documentul pare să fi făcut deja valuri enorme. Reacţiile critice de pe internet nu s-au lăsat aşteptate, drept urmare doi activişti celebri din domeniul drepturilor civile au fost arestaţi în ultimele săptămâni.

Printre "ideile periculoase" este enumerat în principal liberalismul economic, având în vedere că Beijing-ul şi-a întemeiat creşterea economică impresionantă cu un soi de economie cvasi-capitalistă, strâns controlatăde stat, fără a renunţa vreodată la filozofia Partidului unic.

Deşi Xi Jinping a declarat că doreşte să reformeze Partidul pentru a deschide şi mai mult economia chineză forţelor de piaţă, în acelaşi timp, el a lansat o campanie pentru a consolida autoritatea Partidului, care merge dincolo de apelurile obişnuite la disciplină. Mişcarea lui Xi în cadrul Partidului arată că încrederea publicului în noul preşedinte este fragilă. Declaraţiile lui Xi Jinping sunt însoţite de temerile că Partidul este vulnerabil. Încetinirea economică, ostilitatea publicului la corupţie şi scandalurile generate de dizidenţii liberali, dornici de schimbare politică sunt considerate pericole grave care se abat asupra PCC-ului.

Cenzura impusă de Partid "presei libere", a fost accelerată la începutul lunii august, atunci când reporterul Xiao Shu şi bloggerul Zhou Lubao au fost arestaţi. Xiao, în vârstă de 51 de ani, este unul dintre cei mai populari comentatori politici din China. Articolele sale, de multe ori în cadrul limitat permis de cenzură, au fost publicate de revistele cele mai curajoase din China, cum ar fi Southern Weekend şi Yanhuang Chunqiu, ale căror web-situri a fost închise în ultimele zile.

Xiao a fost unul dintre promotorii unei petiţii pentru eliberarea avocatului Xu Zhiyong, arestat la mijlocul lunii iulie. Zhou a dispărut după ce a fost interogat de poliţie la Beijing. O anchetă a sa a dus la deschiderea unei cercetări cu privire la sursele de venit ale unui lider local.

Şi din nou, atenţia acordată de preşedintele Xi răspândirii criticilor la adresa PCC, se concretizează, conform ştirilor din ultimele zile, prin introducerea unui nou regulament privind cenzura pentru programele TV. Mai nou posturile trebuie să-şi depună în avans proiectele iar programele vor trebui înregistrate cu două luni înainte de a fi difuzate, pentru a permite cenzura şi pentru a bloca transmisii "prea opulente şi senzaţionale". Intenţia este de a promova, aşa cum a scris agenţia China Nouă, „cumpătarea" şi "a interzice programe inutile”.

În ceea ce priveşte controlul strict asupra ideilor de Partid şi al membrilor acestuia, a fost intensificată politica de toleranţă zero faţă de vocile "disidenţilor" în PCC. Joi va avea loc, cu uşile închise, aşa numitul „proces al secolului", care îl are drept inculpat pe Bo Xilai, puternicul fost secretar de partid din Chongqing. Conform multor analişti va fi nevoie doar de o singură zi pentru a defini condamnarea, deja acordată, fostului "prinţ" roşu, care era destinat să ocupe un loc important în actuala conducere chineză. Acum el este acuzat de corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere, crime pentru care ar putea fi condamnat la moarte şi pe care le-a comis în timp ce era primar la Dalian, băgând în buzunare mai mult de 3 milioane de euro.

Un test de echilibru ideologic între diferitele componente ale Partidului va fi amplitudinea festivităţilor pentru cea de a 120-a aniversare de la naşterea lui Mao Tse Tung la sfârşitul lunii decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor