Cenzura din China se intensifică: „Bine aţi venit în Evul Mediu"

Nici în a doua zi de la publicarea de către autorităţile chineze a noilor orientări privind controlul de informaţii online, polemicile de pe net nu s-au calmat.
. (Photos.com)
Mioara Stoica
11.09.2013

Nici în a doua zi de la publicarea de către autorităţile chineze a noilor orientări privind controlul de informaţii online, polemicile de pe net nu s-au calmat.

Sunt criticate în special măsurile coercitive, care promittrei ani de închisoare în cazul în care un tweet sau un mesaj este considerat defăimator, este transmis în reţea de cel puţin 500 de ori sau este văzut de mai mult de 500 de persoane.

"Deci, o persoană - a scris un utilizator într-un comentariu, care a fost preluat chiar şi de presa din Hong Kong - nu este pedepsită pentru ceea ce face el, ci pentru ceea ce fac alţii cu postarea sa. Bine aţi venit în Evul Mediu."

Cei care au scris mesajul sunt acuzaţi de defăimare, în conformitate cu noua interpretare juridică, ce consideră drept activităţi criminale ceea ce autorităţile numesc "zvonuri iresponsabile online" şi pe care le consideră infracţiuni grave.

În document, sunt subliniate şi luate în considerare inclusiv mesajele care au de a face cu informaţii false care duc la proteste, chiar religioase sau etnice, care au de asemenea efecte internaţionale.

În mai multe comentarii online, oameni s-au plâns că, odată cu introducerea acestui regulament, libertatea de exprimare este chiar mai afectată decât înainte, fiind introduse o serie de controale majore în acele canale în care mai puteau circula alte idei decât cele oficiale.

Având aproximativ 270 de milioane de utilizatori, pe baza cifrelor oficiale, microblogul Weibo este cea mai populară reţea socială din China şi poate fi asemănată cu Twitter. Cu toate acestea, compania trebuie să menţină o echipă internă de cenzură controlată de partid, care să filtreze cuvintele sensibile.

Scopul cenzurării mass-mediei sociale din China, indiferent de conţinutul ei, este de a imobiliza "acţiunea colectivă prin tăierea legăturilor sociale", potrivit unui nou studiu realizat de Gary King şi colegii săi de la Harvard, discutat în cadrul American Political Science Review.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor