Amenzi şi pedepse dure pentru cenzura mass-media
alte articole
Împiedicarea ilegală intenţionată a activităţii mass-media sau intimidarea persoanei pentru critică şi cenzura vor fi sancţionate. Deputaţii au aprobat astăzi, în a doua lectură, un proiect de lege în acest sens, care prevede modificări la Codul Penal al R. Moldova.
Iniţiativa legislativă prevede şi sancţionarea cenzurii materialelor jurnalistice. Astfel, denaturarea nejustificată a materialului jurnalistic sau interdicţia nejustificată de a răspândi anumite informaţii, impusă de către conducerea mass-media publică se pedepseşte cu amendă de până la 10 mii lei cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
Iniţiativa aparţine deputatului PL, Corina Fusu şi deputatului neafiliat Mihai Godea. Potrivit autorilor, legea are drept scop sancţionarea actelor de cenzură în mass-media, precum şi sancţionarea actelor de imixtiune în activitatea editorială a mass-media.
Conform legii, pedepsele vor fi şi mai dure în cazul în care cenzura va fi aplicată la comanda funcţionarilor publici sau a celor ce deţin funcţii de demnitate publică şi care intervin în activitatea mass-media. Aceştia se vor alege cu amenzi de la 6 mii până la 20 mii de lei, inclusiv cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la patru ani.