Războiul spaţial: armata rusă ar fi lansat un satelit misterios pe orbită
focus
alte articole
Agenţiile spaţiale occidentale au observat lansarea în orbită a unui vehicul necunoscut, şi există speculaţii că ar putea fi un ”ucigător de sateliţi” controlat de către armata Rusiei.
Obiectul misterios – denumit Obiectiv 2014-28E – este urmărit de către agenţiile spaţiale occidentale, potrivit FT.com. Vehiculul se îndreaptă singur către alte obiecte spaţiale ruse.
La început, vehiculul era clasificat sub numele de ”gunoi spaţial” dar a fost lansat în orbită cu ajutorul unei rachete ruse. Iar de atunci, se pare că a fost încadrat cu numele Norad 39765 (NORAD fiind Comanda Defensivă Aerospaţială Nord Americană).
”Orice ar fi, [Obiect 2014 – 28E] arată experimental”, a declarat Patricia Lewis, care este directorul de cercetări al think tank-ului Chatham House şi un expert în securitate spaţială, potrivit FT.
”Ar putea avea un număr de funcţii, unele civile şi unele militare. O posibilitate ar fi că este vreun fel de bară de captare. O alta ar putea fi capabilitatea de a lansa proiectile kinetice către un alt satelit. Sau ar putea să desfăşoare un atac cibernetic inter-sateliţi sau să blocheze unul”.
Moscova nu a comentat despre obiectul trimis în spaţiul cosmic.
Înainte ca Uniunea Sovietică să se prăbuşească, cu două decenii în urmă, Rusia încerca să creeze o tehnologie ”de ucidere a satelitilor”, proiect care a fost pus pe butuci.
Potrivit Bloomberg, în noiembrie 1963, Uniunea Sovietică a conceput primul prototip de Istrebitel Sputnik, sau satelit criminal. Scopul său era să se apropie de un satelit inamic şi apoi să-l distrugă. În noiembrie 1968, Uniunea Sovietică a reuşit să distrugă un satelit aflat pe orbită. Zece ani mai târziu, programul era complet operaţional.
În timp ce Războiul Rece se apropia de final, iar Cortina de Fier se ridica, primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, a încheiat acest program. Asta se întâmpla exact când proiectul devenea public, afişându-se o fotografie a Istrebitel Sputnik.
Dar cu patru ani în urmă, comandantul forţei spaţiale ruse Oleg Ostapenko a declarat că Rusia are capacitatea de a răspunde ameninţărilor din spaţiul cosmic.
”Uniunea Sovietică dezvolta nave spaţiale pentru inspecţie şi atac. Politica noastră – n-ar trebui să fie niciun război în spaţiu, dar suntem militari şi ar trebui să fim pregătiţi pentru orice. Activităţile noastre în această direcţie depind de ceilalţi, dar, credeţi-mă, vom fi capabili să răspundem rapid şi adecvat”, declara el la acea vreme.
SUA au propria tehnologie de doborâre a sateliţilor, dar datele privind lansările în spaţiu nu sunt uşor de găsit. De asemenea, China deţine o astfel de tehnologie pentru doborârea sateliţilor iar, în iulie 2013, armata chineză a lansat în spaţiu câteva obiecte destul de suspecte.