Kievul salută pachetul legislativ al SUA privind livrarea de armament către Ucraina

Guvernul de la Kiev a salutat, vineri, votul ”istoric” acordat de Congresul american pachetului legislativ care autorizează livrările de armament spre Ucraina şi o nouă rundă de sancţiuni împotriva Rusiei, relatează Mediafax.

În acelaşi timp, Kievul a îndemnat Uniunea Europeană să fie pregătită pentru a aplica noi sancţiuni împotriva Moscovei, pentru rolul său în conflictul din estul Ucrainei.

Pachetul legislativ, întâmpinat cu bucurie de parlamentarii ucraineni, îi va permite preşedintelui Barack Obama să aprobe livrările de arme letale către armata ucraineană.

Ucraina a dorit să fie sprijinită militar de către Occident încă de la intensificarea conflictului cu Rusia, în luna aprilie, când forţele pro-ruse sprijinite de Kremlin au început ocuparea teritoriilor estice. Armata ucraineană a început conflictul fiind mai slab echipată decât forţele pro-ruse.

Dar votul din Congresul de la Washington nu înseamnă că Statele Unite va trimite automat armament Ucrainei. Barack Obama s-a abţinut până în prezent să trimită sprijin letal, alegând să furnizeze în schimb echipamente non-letale, precum radare, binocluri sau veste antiglonţ.

În forma sa iniţială, textul legislativ mai menţiona conferirea Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei a ”statutului de aliat non-NATO”, dar această precizare a fost amendată înainte de aprobarea textului, pentru a-i creşte şansele să fie aprobat.

Pe fondul conflictului din estul ţării, care cunoaşte de patru zile o pace relativ stabilă, Ministerul Apărării de la Kiev a anunţat că va începe, în 2015, recrutarea a 40.000 de militari iar bugetul armatei va fi dublat. De asemenea, 10.500 de bărbaţi vor urma sa fie pregătiţi pentru a lupta pe baza de contract, fiind pregătiţi să se creeze noi unităţi specializate în efectuarea ”operaţiunilor speciale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe