Proteste la Budapesta împotriva corupţiei şi bugetului guvernului



Manifestanţii mărşăluiesc către Parlamentul ungar în semn de protest faţă de bugetul planificat pentru anul 2015 şi faţă de corupţia din sânul guvernului Orban, 14 decembrie 2014, Budapesta.
Manifestanţii mărşăluiesc către Parlamentul ungar în semn de protest faţă de bugetul planificat pentru anul 2015 şi faţă de corupţia din sânul guvernului Orban, 14 decembrie 2014, Budapesta. (Captură Foto)

Aproximativ 2.500 de cetăţeni ungari au protestat duminică în faţa Parlamentului din Budapesta împotriva corupţiei guvernului lui Viktor Orban, a măsurilor de austeritate şi a deteriorării programelor de ajutor social.

Organizatorul protestului, Zoltan Vajda, a declarat că bugetul naţional pentru 2015 care urmează să fie aprobat de legiuitori în această săptămână este nedemn pentru Ungaria.

“Guvernul este o minciună. Întregul lor sistem este bazat pe minciuni şi Orban însuşi este un mincinos”, a spus Vajda.

Vajda a insistat că celor patru milioane de săraci din Ungaria li se vor mai alătura un milion, odată ce va fi aprobat bugetul. Acesta a mai spus că banii pentru asistenţă socială vor dispărea, iar alimentele vor deveni mai scumpe odată cu aprobarea bugetului pe 2015. “Ăsta nu este bugetul Ungariei, ci al unei republici bananiere”, a acuzat Vajda.

De asemenea, în rândul manifestanţilor există convingerea că acest nou buget este complet împotriva angajaţilor din diverse industrii, a lucrătorilor sociali, a personalului care lucrează în creşe, a profesorilor şi funcţionarilor publici.

Mitingurile împotriva guvernului lui Orban s-au desfăşurat în mod regulat în ultimele 2 luni, fiind declanşate de o încercare eşuată de a taxa utilizarea Internetului, de legăturile economice tot mai strânse ale lui Orban cu Rusia şi de corupţia din rândul oficialilor de vârf – inclusiv în cadrul biroului naţional pentru taxe şi impozite.

“De ce sunt mii de oameni aici în această noapte de iarnă, în cea de-a treia Duminică din Postul Crăciunului, în loc să stea acasă pentru a face prăjituri?”, a întrebat Vajda. Mulţimea a răspuns: “Pentru ca Orban să plece!”

Totodată, oamenii au fost nemulţumiţi de planurile guvernului de a reduce înscrierile la universităţi şi de a creşte numărul de muncitori plătiţi cu ora, precum şi de propunerea de a extinde şi mai mult sistemul de taxare rutieră.

De asemenea, manifestanţii susţin că guvernul vrea ca cetăţenii ţării să nu mai aibă acces la un învăţământ de calitate, existând temeri că în viitor achiziţionarea unui manual va deveni un privilegiu şi doar elevii norocoşi vor avea asigurat accesul la învăţământul superior.

Mai mult, premierul ungar a propus vineri ca jurnaliştii, politicienii şi funcţionarii din instituţii publice să fie supuşi periodic la teste anti-drog, în timp ce Guvernul de la Budapesta ar putea lansa o campanie anti-drog însoţită de ”pedepse draconice”.

Planul lui Viktor Orban, care încearcă să transforme ţara într-un stat ”non-liberal” în timp ce se apropie de Moscova a alarmat criticii, care consideră că măsura propusă este un atac asupra libertăţilor civile şi o încercare cinică de a stopa declinul popularităţii sale.

Recent, un membru al partidului Fidesz a sugerat ca tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani să fie supuşi anual la teste antidrog, însă ulterior s-a renunţat la acest plan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe