Rusia va trimite trupe în Ucraina dacă Kievul va primi ajutor letal american
focus
alte articole
Ambele camere ale Congresului american au adoptat “Legea pentru susţinerea libertăţii Ucrainei 2014” care autorizează furnizarea de ajutor letal armatei ucrainene precum şi sancţiuni suplimentare împotriva sectorului energetic al Rusiei.
Măsura aprobă sancţiuni împotriva Rosoboronexport, agenţia rusă de stat care promovează comerţul rusesc cu arme şi exporturile Rusiei în domeniul apărării. De asemenea, măsura presupune aplicarea de sancţiuni împotriva OAO Gazprom, cel mai mare extractor de gaze naturale din lume, dacă compania controlată de stat opreşte livrările către alte state europene. Se pare că SUA se află acum într-un punct în care pedepsesc preventiv şi aplică sancţiuni pe baza principiului “dacă... ”.
Deşi sancţiunile suplimentare ar putea avea un impact puternic asupra unei economii ruse care este deja afectată de devalorizarea rublei şi scăderea preţurilor la petrol, intensificarea acestora dezvăluie un element suplimentar: dacă în cazul sancţiunilor precedente SUA s-au limitat – cel puţin pe hârtie – la ajutor non-letal pentru Ucraina, de această dată americanii sunt pregătiţi să trimită arme şi posibil consilieri militari.
Spunem “pe hârtie” pentru ca la sfârşitul lunii noiembrie, câteva documente americane secrete ce au fost divulgate au dezvăluit gradul ajutorului letal american secret pentru armata ucraineană. Şi din moment ce ajutorul pentru susţinerea forţelor armate ucrainene a fost dezvăluit, Statele Unite nu mai pot pretinde că deţin un avantaj moral în această situaţie, în special în lumina altor revelaţii legate de SUA, cea mai notabilă fiind implicarea serviciilor americane de informaţii în acest conflict.
Şi aşa cum s-a întâmplat pe întreaga perioadă de desfăşurare a celui de-al doilea Război Rece, orice acţiune din partea SUA a fost contrată cu o reacţie la fel de provocatoare din partea Rusiei. În acest caz, un membru de stânga al Dumei de Stat a declarat că decizia Senatului american de a înarma regimul Kievului ar trebui contracarată cu măsuri adecvate din partea Rusiei, precum folosirea forţei militare asupra teritoriului ucrainean înainte ca ameninţarea să devină prea mare.
Cu alte cuvinte, pe lângă problemele existente în sectorul global al energiei care vor face ca naţiunile exportatoare de petrol să intre într-o stare de şoc, conflictul din Ucraina ar putea să crească în intensitate, ţinând cont de faptul că Rusia va dori să recreeze anexarea Crimeei după ce îşi va trimite oficial soldaţii pe pământ ucrainean.
Mihail Iemelianov din partidul Rusia Dreapta a declarat că el consideră că decizia Senatului american de a înarma Ucraina a arătat că Washingtonul nu este înteresat de detensionarea conflictului ucrainean. El a adăugat că are impresia că americanii doresc să transforme Ucraina într-un fel de “ţintă militantă internaţională a Federaţiei Ruse.”
“În câţiva ani, Ucraina va deveni o ţară săracă şi înfometată, cu un guvern anti-Rusia care îşi va învăţa populaţia să urască Rusia. Ei vor fi complet înarmaţi iar reţinerea Ucrainei şi SUA de a recunoaşte graniţele actuale ale Federaţiei Ruse va fi întotdeauna o sursă pentru provocarea de conflicte”, a mai afirmat Iemelianov.