Forţele pro-Rusia cer armatei ucrainene să se retragă altfel vor „arde şi distruge totul”

Paramilitarii pro-Rusia din Doneţk, Ucraina.
Paramilitarii pro-Rusia din Doneţk, Ucraina. (youtube.)

Liderul paramilitarilor afiliaţi Kremlinului din estul Ucrainei a cerut miercuri guvernului de la Kiev să retragă trupele ucrainene din regiunea Doneţk, ameninţând, în caz contrar, cu lansarea unei ofensive în forţă, care va „arde şi distruge totul”, a notat Agerpres.

Forţele armate ucrainene au eliberat mai multe clădiri guvernamentale din Doneţk şi Lugansk, preluând controlul asupra celor două regiuni incitate de forţele pro-Rusia.

„Dacă nu vor fi retrase blindatele şi dacă nu vor fi desfiinţate punctele de control ale aşa-zisei puteri legitime (de la Kiev), am suficiente forţe şi mijloace pentru a arde şi distruge totul. Grupurile de recunoaştere şi de diversiune sunt gata să intervină, unele şi-au ocupat deja poziţiile", a declarat Serghei Zdriliuk, unul din liderii paramilitarilor afiliaţi Kremlinului.

Grupul paramilitarilor pro-Rusia, denumiţi şi terorişti de Kiev, au dat un ultimatum de 24 pentru retragerea tuturor trupelor din regiunea Doneţk.

„Ei (cei de la Kiev) dispun de 24 de ore pentru a-şi retrage toate trupele şi toate forţele", a adăugat Zdriliuk.

Forţele afiliate Kremlinului au organizat pe 11 mai un plebiscit ilegitim, ale cărui rezultate au fost aranjate grosolan şi în urma căruia au autoproclamat independenţa regiunilor de Ucraina.

Aşa zisul referendum din Lungask şi Doneţk a fost recunoscut numai de Moscova.

Operaţiunea „anti-teroristă” lansată de Kiev la mijlocul lunii aprilie a fost contestată în repetate rânduri de Kremlin, Vladimir Putin precizând că operaţiunea va duce Ucraina la o „catastrofă”.