Ambasada Rusiei „nu poate accepta” declaraţiile lui Băsescu

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Ambasadorul Rusiei în România, Oleg Malghinov, a declarat miercuri că Moscova nu poate accepta declaraţia preşedintelui Traian Băsescu cu privire la extinderea influenţei ruseşti peste graniţele ucrainene până la Braţul Chilia, precizând că Rusia nu are asemenea planuri, a notat Mediafax.

„Analizăm textul declaraţiei de ieri (marţi - n.r.) a preşedintelui, şi, credeţi-mă, sunt vremuri foarte dificile. În fiecare zi, mulţi politicieni din România fac multe declaraţii, pe multe canale, dar trebuie să le analizăm şi să comunicăm în mod corespunzător, adică obiectiv, către capitalele noastre. Această afirmaţie nu este nouă, am mai auzit-o. Noi nu o putem accepta. Nu avem asemenea planuri”, a declarat ambasadorul rus, Oleg Malghinov.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că operaţiunile Moscovei desfăşurate în regiunile învecinate la nord cu România, Transnistria şi Odesa, ar putea avea repercusiuni asupra teritoriilor române din nordul Dobrogei.

Precizările emise de preşedintele român se conformează cu declaraţiile emise în repetate rânduri de preşedintele rus Vladimir Putin, conform cărora Rusia urmăreşte reîntregirea Uniunii Sovietice.

Băsescu a afirmat, pe fondul mişcărilor pro-Rusia care au luat naştere în Odesa şi Transnistria, că procesul invaziei ruse se poate produce treptat, Moscova fiind obligată mai întâi să controleze cele două regiuni incitate din nordul României.

Chilia „este vechea frontieră a României cu Uniunea Sovietică”, a declarat, marţi, Băsescu.

Şeful statului şi-a reafirmat susţinerea faţă de Ucraina şi Republica Moldova care acţionează în acest moment ca un obstacol pentru extinderea Rusiei, protejând, în mod indirect, teritoriul României.

„Să sperăm că populaţia ucraineană, structurile statului vor reuşi să ţină această regiune în echilibru, să nu se producă o destabilizare care are riscul de a antrena şi Transnistria", a adăugat şeful statului.

Declaraţiile ambasadorului rus de la Bucureşti contravin ameninţărilor lansate la adresa României de vicepremierul rus, Dmitri Rogozin. La cererea Alianţei Nord-Atlantice şi a MAE, Moscova a întârziat să-şi ofere poziţia oficială cu privire la declaraţiile oficialului rus.