Statul de drept sub asediu. Laura Ştefan avertizează că pericolul este iminent [video]

Laura Stefan
Laura Stefan (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Prezentă la forumul anual de dezbateri europene Eurosfat 2015, experta anticorupţie, Laura Ştefan, a avertizat că, cel mai probabil înainte de vacanţa de vară, vor fi adoptate o serie de modificări extrem de periculoase care vizează Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

"Legislaţia românească este un model în regiune şi în UE cu privire la combaterea corupţiei şi cu privire la utilizarea unor mecanisme administrative pentru combaterea acesteia. Aşa că, dacă am făcut ceva bun, haideţi să lăsăm acel ceva în pace. Mă întrebam şi eu de unde au venit aceste idei geniale spre Parlamentul României", a precizat Laura Ştefan.

Nu mai puţin de şase proiecte de lege problematice, care vizează modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală, se discută în această perioadă în Parlament, existând şanse mari ca unele dintre ele să fie adoptate şi să provoace daune iremediabile.

"Mă îngrijorează că sunt aşa multe pentru că atunci când sunt foarte multe riscul ca unul dintre ele să treacă este foarte mare. Şi sper să nu am dreptate, dar eu mă aştept, cunoscând practica Parlamentului României, ca, înainte de vacanţa de vară, unele dintre aceste modificări extrem de periculoase să treacă şi să fie publicate în Monitorul Oficial, şi cum este vorba de penal şi procedură penală, dezastrul este definitiv, adică nu vom mai putea repara nimic după aceea", a subliniat experta anticorupţie.

Pentru a demonstra cu ce gen de probleme ne putem confrunta în viitor, Laura Ştefan a dat câteva exemple. Unul dintre ele se referă la nivelul de probatoriu cerut, care sună în felul următor – se spune că poţi să arestezi sau poţi să condamni doar dacă eşti convins "dincolo de orice îndoială".

"Dacă suntem religioşi, numai Dumnezeu ştie dincolo de orice îndoială ce se întâmplă în viaţa omului. Dacă nu suntem religioşi, nimeni nu ştie dincolo de orice îndoială ceea ce se întâmplă în viaţa altcuiva. Şi atunci, de fapt, dacă introducem acest standard de probă, cred că putem în mod onest să închidem justiţia penală, pentru că nu are sens să alergăm după cai verzi pe pereţi. Standardul acesta este excesiv", a evidenţiat Laura Ştefan.

"Un alt exemplu, această interesantă abordare cu privire la conflictul de interese. Păi cum să scoată din definiţia conflictului de interese angajarea rudelor?! Angajarea rudelor nu poate fi definită de niciun om de pe planeta asta altfel decât prin această sintagmă - conflict de interese", şi-a continuat discursul experta anticorupţie.

Un alt subiect care ţine paginile ziarelor – faimoasele denunţuri. Soluţia pe care Parlamentul a găsit-o este, în opinia expertei, cel puţin ingenioasă.

"Parlamentarii spun că denunţul, care în esenţă este o formă prin care organele de anchetă află de producerea unor fapte, are un termen de expirare, adică el e bun dacă se face în 6 luni, dacă se face în 7 luni nu mai e bun. Termenul ăsta de expirare există deja în justiţia penală, se numeşte termen de prescripţie. Atâta timp cât eşti încă în termenul de prescripţie ce contează cum ai aflat de fapta aia?", a afirmat Laura Ştefan.

Alt subiect care ţine prima pagină a ziarelor – arestările şi cătuşele. E bine, nu e bine, să fie arestaţi oamenii, e bine, nu e bine, să poarte cătuşe?

"Cum bine ştiţi, chestiunea aceasta a punerii cătuşelor se reglementează printr-o lege de sine stătătoare, e caraghios să venim cu modificări de Cod de Procedură Penală ca să lămurim când şi cum se pun cătuşele. Trecând peste faptul că este foarte greu să reglementezi printr-o normă de nivel legislativ primar o astfel de chestiune, atâta timp cât trebuie lăsat un pic de spaţiu şi pentru omul ăla care face transportul persoanei arestate.

Că una este dacă mă arestaţi pe mine, şi alta este dacă îl arestaţi pe domnul Passaris (criminalul grec Konstantinos Passaris, supranumit "Fiara din Balcani" – n.r.). S-ar putea ca eu să nu pot să fac prea mult rău în jurul meu pe măsură ce sunt transportată la locul de arest, pe când domnul Passaris s-ar putea să fie extrem de violent. Şi pentru că arestarea ţine de persoană, în principal, s-ar putea să fie complet contra-productiv să limitaţi posibilitatea arestării la anumite infracţiuni, pentru că oamenii pot comite o multitudine de infracţiuni şi să fie în continuare extrem de periculoşi", a explicat Laura Ştefan.

Experta anticorupţie susţine că nu înţelege cum ar putea să vină astfel de idei dinspre magistraţi, deşi nu exclude să se întâmple asta pentru că a mai văzut "idei năstruşnice" circulând pe această temă.

"Penalul şi procedura penală au această caracteristică, şi anume, că se autodistrug. Deci, dacă modificările respective ajung să se publice în Monitorul Oficial, aceste articole vor exploda pur şi simplu", a avertizat Laura Ştefan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.