Război deschis între două superputeri. Faza pe internet

(Captură Foto)
Andrei Popescu
01.08.2016

Cu câteva zile în urmă, Edward Snowden ar fi oferit o indicaţie la întrebarea dacă Rusia a fost în spatele furtului cibernetic împotriva Comitetului Naţional Democratic (CND), apoi asupra Comitetului Congresional de Campanie Democrată şi vineri noaptea asupra campaniei prezidenţiale a lui Hillary Clinton.

Mass media pare să fie convinsă că este Rusia, iar Hillary Clinton cu conteneşte să afirme acest lucru, în ciuda experţilor care sunt mult mai rezervaţi. Snowden are şi el o altă părere.

Fostul angajat NSA, bănuit de spionaj în favoarea Chinei şi apoi a Rusiei, a declarat într-un mesaj postat în 25 iulie pe Twitter: “Dovezi care ar putea atribui în mod public o responsabilitate pentru hackul asupra CND există la #NSA, dar directorul Serviciului Naţional de Informaţii (DNI) se opune în mod tradiţional răspândirii [de informaţii]. Aversiunea pentru împărtăşirea dovezilor #NSA se datorează temerilor că vor fi dezvăluite sursele şi metodele colectării de informaţii, dar #XKEYSCORE este acum cunoscut public”.

Se pare că NSA a urmat sfatul lui Snowden deoarece, conform unui articol ABC, hackerii administraţiei SUA de la NSA vizează acum echipele de hackeri asociate cu guvernul rus pentru “a determina dacă aceştia sunt responsabili pentru hackul masiv la Comitetul Naţional Democrat”. ABC a citat trei foşti oficiali seniori ai informaţiilor a căror afirmaţii sprijină teoria. Directorul curent al unităţii de hacking de elită din cadrul NSA a declarat că au fost chemaţi de mai multe ori în trecut să desfăşoare astfel de operaţiuni, notează ABC.

Robert Joyce, şeful Tailored Access Operations din cadrul NSA, a refuzat să comenteze în mod specific în privinţa hackului asupra CND, dar a declarat că, în general, NSA are capabilităţile tehnice şi autorităţile legale care permit agenţiei să “hackuiască înapoi” grupurile de hacking suspecte, să se infiltreze în sistemele lor pentru a colecta informaţii despre operaţiunile acestora după un atac cibernetic.

“Unul dintre lucrurile pe care trebuie să îl facem este să încercăm să înţelegem cine a făcut breşa, cine este responsabil pentru o breşă”, a declarat Joyce pentru ABC News într-un rar interviu acordat săptămâna trecută. “Vom folosi capacităţile NSA de urmărire a agenţiilor străine pentru a încerca să pătrundem acolo, să înţelegem cine a comis [breşa] şi să obţinem o atribuire. Este o muncă dificilă, dar aceasta este una dintre responsabilităţile pe care le avem”.

După cum a raportat recent website-ul Zero Hedge, un fost oficial senior american a declarat că este foarte probabil ca NSA să folosească capabilităţile tehnice ale hackerilor săi pentru a se infiltra în două echipe de hackeri ruşi despre care firma de securitate cibernetică Crowdstrike a afirmat că au pătruns în sistemul de calculatoare al CND. Cele două echipe au fost, de asemenea, asociate cu două agenţii de informaţii ruseşti separate, conform Washington Post. În unele cazuri din trecut, fără legătură, hackerii NSA au fost capabili să vadă din interior cum îşi desfăşoară activitatea în timp real actorii rău intenţionaţi - a declarat fostul oficial.

Deşi mai mulţi oficiali americani au declarat agenţiilor de ştiri, în regim de anonimat, că ei sunt de acord cu firma Crowdstrike şi alte firme private de securitate cibernetică care au arătat înspre vinovăţia Rusiei, administraţia Obama a refuzat să îi învinuiască în mod public pe ruşi. Guvernul rus a declarat că acuzaţiile de hacking sunt absurde iar directorul Serviciului Naţional de Informaţii al SUA, James Clapper, a declarat joia trecută publicului prezent la Aspen Security Forum că, de fapt, comunitatea de informaţii americană nu este încă destul de pregătită să atribuie vina cuiva. Totuşi, el a declarat că există câţiva suspecţi. A doua zi, vineri, directorul CIA John Brennan a declarat că atribuirea vinovăţiei va fi determinată şi că o mulţime de persoane se grăbesc să tragă concluzii.

Hackerii profesionişti folosesc deseori intermediari, a declarat Brennan, astfel că investigatorii trebuie să facă două sau trei “escale” înainte să ia urma atacurilor cibernetice până la agenţia de informaţii a unui anumit stat, ceea ce face ca procesul de atribuire a responsabilităţii pentru un hack să fie şi mai dificil.

PPentru unii nu există niciun dubiu că preşedintele rus Vladimir Putin este “disperat” să îi strivească pe democraţii americani şi să-l instaleze la conducerea ţării pe Donald Trump, sau pe cineva ca el.

Michael Buratowski, vicepreşedinte senior pentru servicii de securitate la Fidelis Cybersecurity, care a declarat că dovezile ce indică implicarea ruşilor în hackul asupra CND sunt atât de convingătoare, a declarat că “ar fi trebui să fi fost o schemă foarte elaborată” pentru a fi atribuit cu adevărat vina pe oricine altcineva.

Kenneth Geers, un fost analişt în securitate cibernetică la Pentagon, care a publicat recent o carte despre operaţiunile cibernetice ruseşti, a declarat la începutul săptămânii trecute pentru ABC News că nu are neapărat îndoieli că ruşii ar fi fost în spatele hackului la CND, dar a adăugat că, inclusiv în cazul celor mai bune scenarii, atunci când desfăşori investigaţii în sectorul cibernetic “poţi să ai o preponderenţă de dovezi – şi în cazul statelor-naţiuni este foarte probabil să obţii acel lucru – dar vei avea doar atât”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor