Război de culise în Administraţia americană. Tillerson ameninţă cu o posibilă demisie

Rex Tillerson (Alex Wong / Getty Images)
Adrian Sturdza
26.07.2017

Departamentul de Stat condus de Rex Tillerson a fost marcat de o serie de ciocniri şi lupte de putere cu Casa Albă, iar situaţia s-a deteriorat mult în ultima lună, până în gradul în care a atras mânia oficialilor din Aripa Dreaptă a Casei Albe, generând teorii conform cărora organismul care coordonează relaţiile externe ale Administraţiei s-ar afla în „război deschis” cu Casa Albă într-o serie de probleme majore, inclusiv conflictul dintre Israel şi palestinieni, criza din Qatar, Siria, Iran şi altele.

Potrivit mărturiilor unor surse interne, Departamentul de Stat ar fi într-o stare de „disfuncţionalitate gravă”, în care oficiali de top conduşi de Tillerson ignoră directivele Casei Albe şi politici majore trasate de preşedintele Trump.

Tensiunile, acumulate după numai şase luni de administraţie, au generat o luptă de putere între Aripa Dreaptă a Casei Albe şi Departamentul de Stat, lucru care a blocat funcţionarea Administraţiei şi a lăsat vacante numeroase locuri, deoarece oameni de încredere care sprijină administraţia Trump au refuzat să se angajeze.

Consecinţele sunt drastice pentru Donald Trump, care este nevoit să funcţioneze şi în prezent având la butoane numeroşi oameni ai fostei administraţii Barack Obama. Aceştia formulează politici şi şi stabilesc obiective, deşi orientarea noii administraţii este total diferită de cea a fostului lider de la Casa Albă.

"Nu este niciun secret că Departamentul de Stat duce un război deschis, care include acte de nesubordonare şi campanii de presă împotriva Casei Albe” a declarat un analist veteran de politică externă, citat de publicaţia Freebeacon.

"Mlaştina este şi acum condusă de aceeaşi oameni care au proiectat şi implementat politica lui Obama în Orientul Mijlociu", a adăugat sursa. „Se presupunea că Tillerson va face curat, însă a lăsat jumătate dintre ei în posturi şi a răspândit cealaltă jumătate în poziţii de putere prin toată clădirea. Aceşti oameni sunt hotărâţi să prevină distrugerea agendei lor de către administraţia Trump".

Situaţia a devenit suficient de gravă încât a început să erodeze moralul în cadrul administraţiei, generând tensiuni între Donald Trump şi Rex Tillerson, care a început să facă aluzii la o demisie în viitorul apropiat.

Israelul, la originea certurilor

Conform surselor citate, o mare sursă de agravare este Israelul. Fosta administraţie Barack Obama este cunoscută pentru răceala pe care a manifestat-o faţă de Israel, pe de o parte, şi de încurajare, înarmare şi chiar finanţare a rebelilor musulmani şi chiar– în cazul Egiptului - a Frăţiei Musulmane, în detrimentul unor aliaţi tradiţionali ai SUA precum fostul preşedinte Hosni Mubarak.

Pe de altă parte, Trump a ajuns la putere cu sprijin masiv din partea guvernului lui Benjamin Netanyahu.

Acum, agenda administraţiei americane în Orientul Mijlociu de reorientare pe axele tradiţionale de alianţe, este împiedicată de personalul aflat în posturi cheie de pe vremea lui Obama, care au o altă viziune.

Rex Tillerson, împreună cu un consilier al Departamentului de Stat, au creat rumoare la începutul săptămânii când au afirmat că SUA şi Rusia au interese comune în Siria – în ciuda criticilor făcute de Donald Trump la adresa interferenţei ruse în operaţiunile anti-ISIS.

Diferenţe majore sunt remarcabile şi în ceea ce priveşte politica administraţiei faţă de programul nuclear iranian, precum şi a recentului ultimatum acordat Qatarului de către Arabia Saudită, potrivit mai multor surse citate de Freebeacon.

În ciuda anunţului făcut la începutul săptămânii privind o iminentă demisie a lui Tillerson, Departamentul de Stat a încercat să minimizeze problema, declarând reporterilor că Tillerson nu intenţionează să demisioneze, ci numai să-şi ia puţin timp liber.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor