Congresul SUA ar fi ajuns la consens în ceea ce priveşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, Iranului şi Coreei de Nord

Membrii Congresului american au declarat că au ajuns la un acord bipartizan asupra unui proiect de lege care va genera noi sancţiuni împotriva Rusiei, Iranului şi Coreei de Nord.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american.
Capitoliul Statelor Unite ale Americii, sediul Congresului american. (Karen Bleier/AFP/Getty Images)

Steny Hoyer, democratul numărul doi în Camera Reprezentanţilor, a declarat sâmbătă că membrii Congresului din ambele partide au rezolvat mai multe probleme care ţineau pe loc proiectul de lege, o versiune similară a acestuia fiind adoptată luna trecută de Senatul american.

Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, democrat din New York, a afirmat că proiectul de lege privind noile sancţiuni este “consistent” şi urmează să fie adoptat în curând.

“Mă aştept ca Senatul şi Camera să acţioneze prompt asupra acestei legislaţii, pe o bază bipartizană amplă şi să trimită proiectul de lege pe masa preşedintelui [american Donald Trump]”, a precizat Schumer într-o declaraţie.

Proiectul urmează să fie supus votului în 25 iulie în Camera Reprezentanţilor.

La rândul său, Senatul va vota noul proiect de lege, în privinţa căruia Casa Albă şi Departamentul de Stat al SUA şi-au manifestat unele reţineri.

Casa Albă s-a opus unor prevederi ale proiectului de lege care va impune o evaluare a Congresului în cazul în care preşedintele Trump ar încerca să relaxeze sau să suspende sancţiunile împotriva Moscovei.

Potrivit prevederilor noii legi, Trump va trebui să trimită Congresului un raport în care să motiveze de ce administraţia sa ar dori să suspende sau să anuleze orice sancţiune. Membrii congresului vor avea la dispoziţie apoi o lună de zile pentru a decide dacă vor permite o astfel de mişcare.

Viziunea optimistă a lui Trump cu privire la viitorul relaţiilor ruso-americane au provocat nelinişti în rândul membrilor Congresului că liderul de la Casa Albă va relaxa sau aboli sancţiunile economice care au fost impuse împotriva Rusiei după ce aceasta a invadat şi anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea şi pentru suportul acordat de ruşi separatiştilor din estul Ucrainei.

Dar, atât Trump cât şi secretarul de stat american Rex Tillerson au declarat că nu intenţionează să suspende sancţiunile anti-Rusia decât atunci când Moscova îşi va modifica poziţia în conflictul ucrainean.

Moscova a negat că sprijină separatiştii ucraineni în ciuda dovezilor care susţin contrariul.

În plus, membrii Congresului au fost tentaţi să impună sancţiuni împotriva Rusiei şi pentru presupusul său amestec în alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, în ciuda faptului că nu există dovezi incontestabile în privinţa acestei interferenţe.

Lidera democraţilor în Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a declarat că este îngrijorată de faptul că adăugarea Coreei de Nord în proiectul de lege va duce la întârzieri în ceea ce priveşte adoptarea şi implementarea.

“Este esenţial ca adăugarea Coreei de Nord la acest pachet să nu împiedice Congresul să adopte imediat sancţiuni împotriva Rusiei şi ca pachetul să fie trimis pe masa preşedintelui înainte de pauza din luna august”, a precizat Pelosi într-o declaraţie.

Mulţi politicieni americani speră că proiectul de lege va trimite un mesaj preşedintelui Trump de menţinere a unei linii dure împotriva Rusiei.

În plus, proiectul de lege va impune penalităţi obligatorii persoanelor implicate în programul de rachete balistice al Iranului şi asupra oricărei persoane sau entităţi care face afaceri cu ei.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, “sancţiuni anti-tero” pentru Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului şi aplicarea unui embargou asupra armelor.

Uniunea Europeană a afirmat că sancţiunile împotriva Rusiei şi Iranului ar trebui să fie coordonate cu Bruxelles-ul, adăugând că “măsurile unilaterale” subminează efectul sancţiunilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe