Rusia pregătită să expulzeze 30 de diplomaţi americani şi să confişte active americane
focus
alte articole
Când fostul preşedinte american Barack Obama a anunţat expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi şi închiderea sediilor a doua misiuni diplomatice ruseşti în New York şi Maryland în decembrie 2016, ca răspuns la presupusul amestec al ruşilor în alegerile prezidenţiale americane, preşedintele rus Vladimir Putin a zâmbit şi a precizat că ţara sa nu va retalia, aşteptând ca relaţiile dintre Rusia şi SUA să se normalizeze în timpul mandatului preşedintelui Donald Trump. Şase luni mai târziu, relaţiile dintre cele două state nu numai că nu s-au normalizat, dar chiar s-au deteriorat mai mult după ultima rundă de sancţiuni americane impuse împotriva Kremlinului, în ciuda acuzaţiilor zilnice că Trump a colaborat cu Moscova pentru a convinge câteva milioane de americani să voteze împotriva lui Hillary Clinton în noiembrie 2016.
Drept urmare, răbdarea lui Putin pare să fi ajuns la limită, iar publicaţia rusească Izvestia a anunţat că Moscova este pregătită să expulzeze aproximativ 30 de diplomaţi americani şi să îngheţe unele active SUA într-o mişcare retaliatorie împotriva Washingtonului.
Citând o sursă a Ministerului rus de Externe, Izvestia susţine că mişcarea se datorează eşecului de a ajunge la un acord asupra celor două misiuni diplomatice confiscate de SUA în decembrie 2016 sub administraţia Obama.
“Există un acord preliminar în privinţa desfăşurării unei întâlniri între adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov şi secretarul de stat american Rex Tillerson în Sankt Petersburg. Dacă nu se va ajunge la un compromis acolo, atunci vom lua astfel de măsuri”, a precizat sursa.
Izvestia l-a citat, de asemenea, pe senatorul rus Andrei Klimov, care a afirmat că “Rusia a aşteptat deja peste şase luni ca administraţia Trump să îmbunătăţească relaţiile dintre cele două ţări” şi că acum este forţată să dea replica.
“Suntem forţaţi să tragem o linie şi să oferim un răspuns într-o manieră similară”, a precizat Klimov pentru Izvestia. “Aceste mişcări nu sunt eforturi pentru a demonstra atitudinea noastră negativă faţă de administraţia Trump, ci reprezintă dovezi ale faptului că Rusia este o naţiune puternică, care merită să fie tratată cu respect”.
Izvestia a mai adăugat că decizia a fost luată după prima întâlnire dintre Trump şi Putin la summitul G20 din Germania, care a eşuat să ajungă la un consens în ceea ce priveşte relaxarea sancţiunilor americane impuse împotriva Rusiei pentru rolul său în criza ucraineană. Problema misiunilor diplomatice ruseşti a fost, de asemenea, discutată în cadrul întâlnirii din Hamburg, potrivit unor rapoarte din presa rusă.
Conform mass mediei, Moscova plănuieşte să confişte o reşedinţă de vară folosită de oficialii americani, situată într-o regiune împădurită în afara Moscovei, şi un depozit aflat în centrul capitalei ruse, dar guvernul rus nu se va atinge de reşedinţa ambasadorului american şi de şcoala internaţională americană din Sankt Petersburg.