Trump confirmă că Iranul respectă acordul nuclear, promite noi sancţiuni împotriva Teheranului

Administraţia Trump a confirmat luni că Iranul se conformează prevederilor acordului nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri şi că va continua să beneficieze de o uşurare a sancţiunilor occidentale legate de activităţile sale nucleare. Totuşi, SUA a promis că va menţine sancţiunile sale datorită programului iranian de rachete balistice.
Donald Trump. (Getty Images)
Andrei Popescu
18.07.2017

Este pentru a doua oară de la investirea oficială a preşedintelui american Donald Trump când administraţia sa recunoaşte faptul că acordul funcţionează şi împiedică Iranul să dezvolte arme nucleare, chiar dacă liderul american a declarat în timpul campaniei sale prezidenţiale că va desfiinţa ceea ce a numit la acea vreme ca fiind „cel mai prost acord încheiat vreodată”.

Deşi Teheranul a aderat la termenii acordului, administraţia Trump a criticat Iranul pentru încălcarea a ceea ce a numit “spiritul” acordului prin continuarea activităţilor de dezvoltare şi testare de rachete balistice şi ambarcaţiuni militare de mare viteză, adăugând că aceste probleme vor fi subiectul unor sancţiuni suplimentare.

Administraţia SUA a continuat de asemenea să îşi exprime îngrijorarea cu privire la încălcarea drepturilor omului în Iran, susţinerea terorismului care vizează Israelul, cu privire la întemniţarea unor cetăţeni americani şi cu privire la interferarea cu libertatea de navigaţie în Golful Persic a Gărzilor Revoluţionare ale Iranului.

„Iranul rămâne una dintre cele mai grave ameninţări la adresa intereselor SUA şi a stabilităţii regionale”, a afirmat un oficial american de rang înalt, adăugând că administraţia Trump caută modalităţi pentru a consolida acordul nuclear şi pentru a-l aplica cu o stricteţe şi mai mare.

Cu câteva ore înainte ca SUA să confirme poziţia Iranului cu privire la acordul nuclear, ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a declarat Consiliului pentru Relaţii Externe din New York că „primim semnale contradictorii [din partea administraţiei Trump], şi prin urmare nu ştim cum să le interpretăm”.

Zarif a mai precizat că încă nu a discutat cu secretarul de stat american Rex Tillerson, care conduce o evaluare cuprinzătoare a politicii SUA faţă de Iran, adăugând însă că este deschis la o astfel de discuţie.

Reprezentanţii celor cinci puteri nucleare majore – China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi SUA – plus Germania se vor întâlni la Viena în 21 iulie pentru a evalua acordul.

Zarif a afirmat că vor dezbate plângerea Iranului că SUA nu îşi respectă obligaţiile prevăzute de acord prin faptul că nu a ridicat toate sancţiunile sale împotriva Teheranului.

De fapt, dorinţa administraţiei Trump de a amplifica sancţiunile non-nucleare împotriva Iranului – împreună cu o legislaţie adoptată recent de Senatul SUA privind extinderea sancţiunilor non-nucleare împotriva Republicii Islamice - „creează impresia în Iran că ostilitatea SUA faţă de acesta nu va dispărea niciodată”, a mai susţinut Zarif.

SUA a precizat că menţine sancţiunile asupra Iranului deoarece rachetele balistice testate de acesta au capacitatea de a transporta focoase nucleare şi pot lovi Israelul, pe care Teheranul îl consideră a fi un inamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor