SUA a avut şansa să îl ucidă pe Kim Jong-un în 4 iulie dar nu a atacat

Dictatorul Kim Joing Un lângă rampa de lansare a unei rachete balistice intercontinentale, 4 iulie 2017 (Agenţia de ştiri nord coreeană)
Andrei Popescu
12.07.2017

În momentul în care Phenianul a lansat prima sa rachetă balistică intercontinentală în dimineaţa zilei de 4 iulie, armata şi serviciile de spionaj ale SUA au privit “spectacolul” timp de 70 de minute, a declarat o sursă pentru The Diplomat.

În acest interval de peste o oră, dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a fumat ţigări şi s-a plimbat în zona rampei de lansare sub privirea insistentă a americanilor.

SUA a ştiut că Phenianul se afla în stadiul final al construirii unei rachete balistice intercontinentale după un test recent efectuat care a vizat un motor de rachetă. De asemenea, SUA a intuit că regimul nord-coreean va testa rachete cu ocazia Zilei Independenţei Statelor Unite pentru a trimite un mesaj de sfidare administraţiei americane.

Washingtonul a ştiut că această rachetă este diferită de celelalte observate până acum şi era consţtient de faptul că o putea distruge cu sistemele de armament pe care le deţinea în regiune.

Dar SUA l-a avut în vizor şi pe Kim timp de peste o oră şi nu a făcut nimic, conform sursei.

Aceste fapte vorbesc despre climatul securităţii în cele două Corei.

Deşi “este o poziţie destul de standard ca SUA să nu fi lovit racheta [balistică intercontinentală] înainte de lansarea sa”, Roger Baker, analist şef pentru Asia Pacific şi Asia de Sud la Stratfor, a declarat pentru Business Insider că “aspectul neobişnuit ar putea fi acela că putem spune că [americanii] priveau, sau cel puţin au permis” ca acest test să aibă loc.

Materialul video cu lansarea îl arată în mod clar pe Kim Jong-un prezent la faţa locului, uneori la câţiva metri de rachetă. A doua zi, SUA şi Coreea de Sud au demostrat o putere de foc ghidată şi de precizie, implicând că ar fi putut atât să îl ucidă pe Kim cât şi să oprească lansarea.

Anunţând Coreea de Nord că l-au urmărit pe Kim în timp ce se pregătea pentru unul dintre cele mai provocatoare teste de rachete, SUA s-ar putea să fi trimis două mesaje puternice, conform lui Baker.

Decizia s-a potrivit cu o declaraţie făcută de secretarul de stat american Rex Tillerson, conform căreia SUA doreşte să îl readucă la realitate pe dictatorul Kim Jong-un şi o schimbare a regimului din Phenian nu este obiectivul final al Washingtonului.

Dacă SUA demonstrează că nu intenţionează să îl ucidă pe Kim, acest lucru l-ar putea determina pe Kim Jiong Un să renunţe de bunăvoie la programul său de rachete.

Dar “dacă programul este continuat”, a adăugat Baker, SUA a demonstrat că ar putea lovi atât programul de rachete cât şi pe Kim. Deşi Phenianul încearcă să ascundă locaţiile folosite pentru lansări, SUA le monitorizează cu mare atenţie şi filmările cu lansările arată că dictatorul nord-coreean este mereu în apropierea punctelor de lansare.

Îîn loc să îl ucidă pe Kim şi să declanşeze un răspuns din partea Coreei de Nord, care ar putea fi masiv, SUA a ales să semnaleze că cea mai bună cale pentru securitatea regimului şi a liderului său - ca acesta să rămână ascuns şi să nu se plimbe în apropierea motoarelor de rachete, care au deseori urâtul obicei de a exploda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor