SUA şi Rusia cad de acord asupra unui regim de încetare a focului în sud-vestul Siriei
alte articole
Întâlnirea de vineri seara din Hamburg între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin ar fi trebuit să dureze doar o jumătate de oră dar s-a întins pe durata a peste două ore.
„Preşedintele Putin şi cu mine am discutat despre diverse lucruri şi cred că lucrurile merg foarte bine”, a declarat Trump reporterilor, stând alături de liderul rus. „Am avut discuţii foarte bune... Aşteptăm ca o mulţime de lucruri pozitive să se întâmple pentru Rusia, pentru SUA şi pentru toţi cei interesaţi. Şi este o onoare să fiu alături de dumneavoastră”, a declarat el, făcând referire la preşedintele rus.
„Sunt încântat să vă întâlnesc personal, domnule preşedinte”, a mai precizat Putin.
Principalul rezultat al discuţiilor dintre cei doi şefi de stat a fost confirmarea unui acord privind un regim de încetare a focului în sud-vestul Siriei, care urmează să intre în vigoare duminică la amiază, ora Damascului (0900 UTC). Este primul efort ruso-american din timpul mandatului preşedintelui Trump pentru a reduce chiar şi o parte din războiul civil sirian vechi de peste 6 ani. Guvernul iordanian a fost aparent implicat de asemenea în acest acord.
„Astăzi în Amman, experţii ruşi, americani şi iordanieni ... au căzut de acord asupra unui memorandum de înţelegere pentru crearea unei zone de calmare a conflictului” în regiunea Daraa, Quneitra şi Sweida, a afirmat vineri, la Hamburg, ministrul rus de externe Serghei Lavrov. „Va exista un regim de încetare a focului în aceste zone” care va intra în vigoare pe 9 iulie.
Lavrov a mai declarat că regimul de încetare a focului va fi supervizat de poliţia militară rusă, „în coordonare cu iordanienii şi americanii”.
SUA confirmă colaborarea
Secretarul de stat american Rex Tillerson a confirmat de asemenea acordul şi a precizat că acesta demonstrează că Washingtonul şi Moscova sunt capabile să lucreze împreună. „Daţi-mi voie să descriu: întâlnirea a fost foarte constructivă; legătura dintre cei doi lideri, aş spune, s-a creat foarte rapid”, a afirmat el, adăugând că „a existat o chimie pozitivă între cei doi”.
„Am purtat o discuţie de durată cu privire la aspecte [ale războiului] din Siria asupra cărora putem să continuăm să lucrăm împreună pentru a calma conflictul în [cele trei zone] şi să punem capăt violenţelor, după înfrângerea ISIS”, a precizat el, folosind un alt nume pentru grupul jihadist Statul Islamic.
Tillerson a adăugat că cele trei zone acoperite de regimul de încetare a focului au afectat securitatea Iordaniei şi reprezintă „o parte foarte complicată a câmpului de luptă sirian”.
Tillerson a mai indicat că au fost discutate şi alte probleme, inclusiv presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA de anul trecut, acuzaţii pe care liderul rus le-a respins din nou.
Sâmbătă, summitul G20 continuă să se concentreze pe problemele legate de comerţ şi schimbarea climatului, urmărindu-se să se ajungă la un consens în aceste domenii. De asemenea, mai multe înţelegeri au fost propuse în cursul nopţii în speranţa că se vor găsi anumite acorduri care au fost greu de găsit în prima zi a summitului.
Proteste în oraş
În faţa sălii de conferinţe unde are loc summitul, care este puternic păzită, manifestanţii şi-au exprimat opoziţia faţă de întâlnirea liderilor G20 pe întreaga durată a zilei de vineri.
Mai multe automobile au fost incendiate şi câteva vitrine au fost sparte când manifestanţii s-au deplasat uneori violent dintr-o parte a oraşului în alta. Poliţia din Hamburg a cerut întăriri din alte state germane.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că poate înţelege protestele paşnice, adăugând însă că demonstraţiile care „pun în pericol vieţile oamenilor, care pun în pericol însăşi vieţile manifestanţilor ... nu sunt acceptabile”.
Poliţia a precizat că 196 de ofiţeri au fost răniţi, 83 de manifestanţi au fost arestaţi temporar şi alţi 19 au fost duşi în custodie în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă. În cursul nopţii trecute, forţele de ordine au lucrat pentru a înlătura de pe străzi baricade cuprinse de flăcări, descriind situaţia ca fiind „foarte gravă”. Manifestanţii au incendiat automobile şi camioane, au spart vitrine ale unor bănci, au jefuit supermarketuri şi au aruncat cu pietre şi alte obiecte, înainte ca poliţia să reuşească să restaureze ordinea.
Cel mai dramatic eveniment al nopţii trecute a fost urmărirea de către poliţie a membrilor aşa zisei mişcări radicale Black Bloc.
O majoritate paşnică
Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că doar un număr mic de manifestanţi de extremă stânga sau anarhişti au fost implicaţi în tulburări, în timp ce majoritatea celor aproximativ 100.000 de manifestanţi din Hamburg au rămas paşnici.
Departamentul de pompieri din Hamburg a declarat vineri că ambulanţele au transportat 60 de civili la spitalele oraşului, inclusiv 11 persoane care s-au rănit grav când au căzut de pe un zid în timp ce fugeau de poliţie.
De asemenea, poliţia s-a ciocnit şi în noaptea de joi spre vineri cu manifestanţii anticapitalism în apropierea locului de desfăşurare a Summitului G20, folosind tunuri cu apă şi spray cu piper împotriva sutelor de manifestanţi mascaţi cu cagule negre, după ce aceştia au aruncat cu sticle asupra forţelor de ordine. Zeci de persoane, inclusiv peste 70 de ofiţeri de poliţie, au fost rănite în cursul serii de joi.
Participanţii la summitul G20 au lăudat activitatea poliţiei, deşi unii dintre ei au declarat că până acum nu au văzut niciodată manifestanţi atât de aproape de locul de desfăşurare al unui astfel de summit.