Raport: Vremea a fost de vină pentru tragicul accident din Munţii Apuseni

Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile a transmis, în cadrul unui comunicat de presă, că vremea rea a fost una din cauzele principale ale tragicului accidentului aviatic produs în Munţii Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi tânăra Aura Ion.
Aura Ion (Captura Youtube)
Andrei Pricopie
22.02.2014

Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile a transmis, în cadrul unui comunicat de presă, că vremea rea a fost una din cauzele principale ale tragicului accidentului aviatic produs în Munţii Apuseni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi tânăra Aura Ion.

"În cele 30 de zile care s-au scurs de la data producerii acestui accident aviatic s-au cules date şi informaţii, s-au efectuat teste şi discuţii cu martorii. În momentul de faţă, etapa de discuţii cu martorii nu este finalizată. De asemenea, unele teste şi analize sunt în curs de desfăşurare, cu scopul determinării evoluţiei aeronavei implicate în accident, precum şi a modului de funcţionare a aeronavei pe timpul zborului. Se conturează faptul că un factor important care a dus la producerea accidentului au fost condiţiile meteorologice nefavorabile din timpul zborului. Din analiza primară a datelor, a reieşit că aeronava deţinea certificatul de navigabilitate în termen de valabilitate", se afirmă în comunicatul de presă al Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile.

"În prezent, nu a identificat necesitatea niciunei recomandări imediate privind siguranţa aviaţiei civile, urmând ca în momentul emiterii raportului final, în funcţie de concluziile la care va ajunge comisia de investigaţie, să se emită şi recomandări, cu scopul evitării, pe cât posibil, a producerii unor evenimente similare", se adaugă în document.

Reamintim că Aura Ion, studentă în anul V la Medicină Militară şi-a pierdut viaţa în accidentul aviatic produs pe 20 ianuarie, în munţii Apuseni. Avionul în care se afla studenta transporta o echipă de medici către Oradea, de unde aceştia urmau să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Pilotul Aurelian Iovan a fost obligat să aterize forţat. Căutarea epavei a durat şase ore, autorităţile dovedindu-se incapabile să îi localizeze pe supravieţuitori, în ciuda faptului că toţi pasagerii avionului aveau telefoane mobile prevăzute cu GPS.

În momentul în care salvatorii - săteni din zonă şi pădurari - au ajuns la locul accidentului - Aura era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată. Adrian Iovan murise încarcerat între fiarele contorsionate din cabina pilotului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor